Megállíthatatlannak tűnik a Mészáros Csoport növekedése

2024.09.04. 21:16
Mészáros Lőrinc nemcsak Magyarország leggazdagabb embere, hanem a családja tulajdonában lévő Mészáros Csoport is az ország legértékesebb családi cége. Az elmúlt egy évben 100 milliárd forinttal növelte vagyonát a cégcsoport.

Nyolc évvel ezelőtt Mészáros Lőrinc vagyonát 35 milliárd forintra becsülték, ami csak a 28. helyhez volt elég a Forbes által minden évben elkészített 100 leggazdagabb magyar listáján, 2023-ra viszont már nemcsak a leggazdagabb magyar címének tulajdonosa lehetett – időközben előkerült egy rejtélyes milliárdos, aki a hírek szerint Mészáros vagyonának tizenötszörösével rendelkezhet –, hanem a családi cégénél, a Mészáros Csoportnál sem volt értékesebb Magyarországon. 

A Forbes szerint a cégcsoport értéke az elmúlt egy évben 100 milliárd forinttal növelte vagyonát, így 

jelenleg a becsült értéke 627,5 milliárd forintra rúg.

A lista szerkesztője szerint a gyarapodás oka az lehet, hogy a Mészáros Csoport már rég nem csak egy „közbeszerzéseken sikeres építkezési cég”. Zsiborás Gergely arról beszélt az RTL híradójának, nem biztos, hogy a cégcsoport egy „ekkora politikai hátszél nélküli gazdasági környezetben” ilyen mértékben tudott volna növekedni és más cégeket felvásárolni. 

Mészáros Lőrincék a második helyezettre csaknem 200 milliárd forintot vernek (MPF Holding, 443,7 milliárd forint), míg a lista tíz leggazdagabb családi tulajdonú vállalkozása közé való bekerüléshez – idén először – 100 milliárdnál is nagyobb vagyonra volt szükség. A Csányi Sándor családjának tulajdonában lévő Bonafarma 366,5 milliárdos értékével a dobogó harmadik helyét csípte meg.

Az látszik, hogy a pénztermelő képesség az nagyban függ attól, hogy az állam az milyen tenderekkel bízza meg, és hát sorra épülnek a drágábbnál drágább Duna-hidak

– mondta Zsiborás a Duna Aszfalt Zrt. negyedik helyéről. 

A listán hatodik helyen szerepel a Schmidt Mária és Ungár Péter tulajdonában lévő Budapesti Ingatlan Nyrt. 149,3 milliárd forinttal, míg a Bige Holding, ami nyolc évvel ezelőtt még listavezető volt, már „csak” a tizedik helyre fért fel.