Megrázta az augusztus a német autópiacot, hatalmas a visszaesés

2024.09.10. 21:52
Augusztusban az egy évvel korábbihoz képest 69 százalékkal csökkentek a villanyautó eladások a német piacon, a komplett német újautó-piac 28 százalékos esést produkált. A márkarangsort továbbra is a Volkswagen vezeti, a T-Roc bizonyult a legkeresettebb modellnek a nyár utolsó hónapjának eladásaiban.

Pocsék hónapot zárt a német újautó-piac, ezen belül a villanyautók szegmense is – idézte a német autóklub, az ADAC a hivatalos adatokat, amit a Totalcar szemlézett.

Kérdés, hogy a tervezett új, céges villanyautókra bevezetendő új támogatás mennyire tudja felélénkíteni az ottani villanyautó-piacot.

Kevesebb mint 200 ezer új autót helyeztek forgalomba Németországban a múlt hónapban, ami 27,8 százalékos visszaesést jelent 2023 augusztusához képest. A villanyautók piaca szintén megszenvedte a nyár utolsó hónapját, alig több mint 27 ezer darab talált gazdára, csaknem 70 százalékos zuhanást produkálva. A drasztikus csökkenés egyik oka lehet, hogy 2023-ban még volt támogatás a Németországban eladott elektromos autókra.

A legnépszerűbb modell a VW T-Roc, 5707 darab kelt el. Második a VW Tiguan 4518 darabbal, a harmadik az Opel Astra 4315-tel.

Több mint 35 ezer autóval a márkarangsort továbbra is a Volkswagen vezeti, ezüstérmes a Mercedes 19 ezres eladással valamint a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhat a BMW 16 ezer értékesített járművével. Őket követi a 8-14 ezer közötti darabszámmal a Skoda, az Audi, az Opel, a Seat, és a Ford. A Hyundai kevesebb mint nyolcezres eredménnyel a kilencedik, a Toyota több mint 6 ezer autóval a tizedik helyet szerezte meg.