Hat év alatt megduplázódtak az élelmiszerárak Magyarországon

2024.09.15. 06:59
Hat év alatt megduplázódtak az élelmiszerárak Magyarországon, miközben az Európai Unióban átlagosan 40 százalékos drágulásról számoltak be. Az árstop és a kötelező akciózás kivezetése után az alapvető élelmiszerek közül a liszt, a cukor és az olaj ára emelkedett drasztikusan. Az elmúlt évben a spanyoloknál és a hollandoknál lehetett legolcsóbban bevásárolni a boltokban.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a drágulás mértéke júniusról júliusra az alapvető élelmiszereknél azonnal meglátszott, a liszt 38,1, a cukor 13,9 és az étolaj 9 százalékkal drágult. Ez annak volt betudható, hogy az árstopot és a kötelező akciózást kivezette a magyar kormány. Az áremelkedést a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálta − hangzott el az RTL Híradó szombat esti riportjában. 

2017-hez képest Magyarországon jobban emelkedtek az árak, mint az Európai Unióban – közölte Szász Péter, a Portfolio elemzője. Hozzátette: „Most, amikor idén nyáron teljesen eltörölte a kormány ezeket a korlátozó intézkedéseket, akkor jellemzően az árstopos termékek árai kilőttek.”

2023-ra megduplázódtak a magyar élelmiszerárak a hat évvel korábbiakhoz képest, és már az orosz–ukrán háború előtt is jobban nőttek. Eközben az Európai Unióban átlagosan negyven százalék körül alakult a drágulás mértéke.

Az energiaválság, nyilván a háború, az ellátási láncokkal kapcsolatos problémák, illetve az időjárás viszontagságai mindenhol éreztették hatásukat Európában, de Magyarországon tudjuk, hogy nagyon hosszú ideig az élelmiszerinfláció rendkívül magas volt negyven százalék feletti bázison

− fogalmazott a Portfolio elemzője.

A jegybankelnök, Matolcsy György már két éve elmondta, hogy az árstopok növelik az inflációt, emiatt a helyettesítő termékek drágultak, mint például az olaj helyett a zsír. Matolcsy György szerint „3-4 százalék veszteséget, azaz inflációs többletet okoz az ársapkák alkalmazása, ezért azonnal ki kell vezetni minden ársapkát”.

A kormány ennek ellenére elégedett volt az árstoppal, pedig 2023-ban a spanyoloknál, a hollandoknál és még a románoknál is olcsóbban lehetett bevásárolni, mint Magyarországon. Az áremelkedés mértéke pedig meghaladta az európai uniós átlagot – hangzott el a híradó riportjában.