Bejelentést tett a kormány, azonnal beavatkoznak, ha most munkahelyek kerülnek veszélybe

DSC1398
2024.10.01. 13:43
A továbbiakban a kormány minden lehetséges eszközzel segíteni fogja a Dunaferr munkavállalóit – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium két államtitkára azzal kapcsolatban, hogy az ISD Power felszámolási eljárást indított a Liberty Steel tulajdonában álló Dunarolling Dunai Vasmű Kft. ellen, tehát a Dunaferr utódcégével szemben. Pont a napokban írtuk: az acélipar globális helyzete nem sok jóval kecsegtet a Dunai Vasmű számára.

Kedden az ISD Power felszámolási eljárást indított a Liberty Steel tulajdonában álló Dunarolling Dunai Vasmű Kft. ellen, tehát a Dunaferr utódcégével szemben. A vállalat – amely energiával látja el a Dunaferr üzemeit – azzal indokolta a döntést, hogy jelentős tartozások keletkeztek. A dolog pikantériája, hogy az ISD Power is felszámolás alatt áll. Ráadásul pont a napokban írtuk: az acélipar globális helyzete nem sok jóval kecsegtet a Dunai Vasmű számára.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azonnal reagált a bejelentésre. Közleményükben azt írták: a korábbi külföldi menedzsment felelőtlensége, az elhibázott szankciók és az energiaválság miatt 2022 végére a Dunaferr fizetésképtelenné vált, a gyár működése ellehetetlenült, ezáltal több ezer dolgozó munkája veszélybe került. A kormány Védelmi Bizottságot állított fel, a Dunaferr 2022. december 14-én felszámolás alá került – az eljárás megteremtette a szükséges jogi kereteket a gyár megmaradásához.

A kormány beavatkozik, ha szükséges

A Vasmű megvásárlására egyedül a Liberty Steel adott be érvényes és nyertes pályázatot, 2022 decemberében a gyár megsegítésére sietett egy olyan időszakban, amikor az acélipar világszerte a legnehezebb időszakát élte. Ennek ellenére a Vasmű újra nehéz helyzetbe került. A Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelte: a Liberty mindent megígért, de szinte semmi sem teljesült.

A Liberty 100 napos programot dolgozott ki, amelyben vállalta, hogy stabilizálja és felfuttatja a termelést, de legfőképpen azt vállalta, hogy hosszú távon biztosítja a Vasműben dolgozók megélhetését és fejleszti a béreket. „Megállapítható, hogy mindebben csekély előrelépés történt” – összegezte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatót tartott az ügyben Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár és Lóga Máté gazdaságstratégiáért, iparért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkár. Utóbbi elsőként arról tájékoztatta a sajtót, hogy Dunaújvárosban 2022 végére fizetésképtelenség állt elő a korábbi gyenge tulajdonos működése miatt.

Több ezer család került veszélybe. Erre a kormány gyorsan reagált, és megteremtette a gyár életben maradásának jogi feltételét.

Lóga Máté azt is kiemelte, a kormány gyors pénzügyi segélynyújtásról döntött, és a munkavállalók bérét kifizette. Ám az üzem annyira rossz állapotban volt, hogy a helyreállítási munkálatok is külön nehézséget okoztak. „A gyár megmentésében a kormány nagyon aktívan részt vett. Minden lényeges feltételt megtett azért, hogy az acélgyártás fennmaradjon Magyarországon.”

Majd a Liberty Steel megvásárolta a Vasművet. „A Liberty Steel azt vállalta, hogy a dolgozók megélhetését segíti és fejleszti, azonban csekély előrelépés történt. Szinte semmi sem teljesült.” Európa-szerte szenvednek az acélipari vállalatok, Lóga Máté szerint az elszabaduló energiaárak és az európai szankciós politika miatt. Az acél ára pedig az elmúlt időszakban stagnált vagy csökkent.

Összességében ezért bizonytalanná vált a dunai vasmű működése, így a Liberty – a két leányvállalata – fizetésképtelenné vált.

Lóga Máté felhívta a figyelmet arra is, hogy a Libertyvel folyamatos az egyeztetés, mert a bérek kifizetése elsőrangú, ebben nem lehet késedelem a kormány elvárása szerint. Majd Czomba Sándor azt hangsúlyozta, hogy a térség meghatározó a foglalkoztatáspolitikában. „Ezért a kormány 17,6 milliárd forintot fizetett ki a költségvetésből” az itt dolgozók bérére a tavalyi évben. 3400 ember dolgozik a két Liberty vállalatban.

A kormány minden lehetséges eszközzel segíteni fogja a munkavállalókat. „Ma találkoztam a két szakszervezet vezetőjével, és a kialakult helyzetről tárgyaltunk. Az első reakció a szakszervezetektől, hogy a nehézségek ellenére valamennyire most megkönnyebbültek, mert látták, hogy a Liberty nem képes vállalni a kötelezettségeit” – összegezte Czomba Sándor, majd kiemelte: a kormány minden lehetséges eszközzel segíteni fogja a munkavállalókat, és amennyiben szükséges, azonnal beavatkozik a munkavállalók érdekében.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)