Ijesztően legyengült estére a forint, újra 400 felett az euró

2024.10.02. 19:53
Szerda kora estére már a 400-as szintet is átlépte a forint az euróval szemben. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője lapunknak megerősítette, hogy a forint gyengülésében a geopolitikai feszültségek erősödése is közrejátszott.

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest – adta hírül az MTI. 

Az euró árfolyama a reggel fél nyolckor jegyzett 397,92 forintról 400,20 forintra erősödött 18 órakor, napközben 397,57 forint és 400,87 forint között mozgott.

A svájci frank jegyzése a reggeli 425,89 forintról 426,18 forintra ment fel, míg a dolláré 359,86 forintról 362,08 forintra emelkedett.

Az euró jegyzése a reggeli 1,1062 dollárról 1,1050 dollárra változott.

Szakértő: 400 forint fölött ragadhat az euró

Ahogy az Index beszámolt rólaahogy a geopolitikai konfliktusok elmérgesedésénél megszokhattuk, a dollár erősödésnek indult, míg a feltörekvő devizák – mint a forint – hátraarcot vettek. A dollár már egyébként is menetelt, miután hétfőn az amerikai jegybank bejelentette, hogy nem tartja sietősnek a kamatcsökkentéseket. A hírre szintén negatívan hatott az iráni rakétatámadás. Az euró-forint árfolyama utoljára augusztus elején járt 399 felett

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője lapunknak megerősítette, hogy a forint gyengülésében a geopolitikai feszültségek erősödése is közrejátszott. Ezenkívül több tényező is okolható a magyar deviza elmúlt napokban tapasztalt gyengüléséért:

  • Az eurózónából kiábrándító adatok érkeztek, a növekedési aggodalmakat Christine Lagarde, az EKB elnöke is osztotta a hétfői beszédében.
  • Ezzel párhuzamosan Jerome Powell, a Fed elnöke a korábbinál némileg szigorúbb üzeneteket küldött, ami segítette a dollár erősödését is, mely hagyományosan nem tesz jót a feltörekvő piaci devizáknak.

Ezt a folyamatot látjuk, a forint mellett a lengyel zloty is gyengül az euróval szemben.

Az euró-forint árfolyamában a 400-as szint elérése rövid távon is reális, de nem lehet kizárni a 403-as ellenállás megérintését sem

– jelezte Varga Zoltán.