Módosítaná a kormány az idősek ingyenes fogászati ellátásának korhatárát

2024.10.05. 06:34
Az ingyenes, teljes körű közfinanszírozott fogászati alap- és szakellátást egy törvényjavaslat szerint a kormány 62 éves korról 65-re emelné, emiatt még három évig többet fizetnének az ellátásért. A társadalombiztosítással rendelkezők eddig 18-tól 62 éves korig csak bizonyos szolgáltatásokra voltak jogosultak.

Az egészségbiztosítási ellátásról szóló törvényben, a Belügyminisztérium alá tartozó ágazatokat érintő módosító javaslatcsomagban változik az ingyenes fogászati ellátásra vonatkozó korhatár. A javaslat szerint 62 éves kor helyett az öregségi nyugdíj korhatárától, vagyis 65 éves kortól vehetnék igénybe az idősek az ingyenes fogászati ellátást − szúrta ki a hvg.hu.

Aki társadalombiztosítással rendelkezik, az 18 éves koráig, illetve ameddig nappali tagozaton folytatja tanulmányait, teljes korű alap- és szakellátásra jogosult.

A 18 év feletti biztosítottak közfinanszírozásban sürgősségi és fogsebészeti ellátásra, fogkő-eltávolításra, ínyelváltozások kezelésre jogosultak. Ez a szűkebb ellátás eddig 62 éves korig tartott, majd ismét teljes körű alap- és szakellátás járt, ez utóbbi korhatárt emeli meg a kormány 62-ről 65 évre.

Ugyanakkor az továbbra is érvényben maradna, hogy aki rendelkezik társadalombiztosítással, és 18 év alatti, vagy nappali tagozatos tanuló, az ingyenesen teljes körű alap- és szakellátásra jogosult. Ahogy az is megmaradna, hogy a 18 év felettiek csak sürgősségi és fogsebészeti ellátásra, fogkő-eltávolításra, ínyelváltozások kezelésére jogosultak. Ennek felső határa viszont változik, ha a parlament elfogadja a módosítást.