Keresztbe tett ujjal várt erre a kormány, eljöhetett a fordulat

2024.10.07. 08:28
Hosszú hónapok óta nem talált magára a kiskereskedelmi forgalom, a lakosság óvatossági motívuma erős volt. Most azonban arról adott hírt a KSH, hogy nemcsak éves, de havi alapon is nőtt a kiskereskedelmi forgalom, igaz, csak kismértékben. Remélhetőleg ez már a fordulat kezdete, a tavalyi magas inflációs sokk után végre bátrabban pakolunk a kosarunkba a boltokban.

Augusztusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,2, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakihoz képest – tájékoztatott hétfői közleményében a KSH.

A kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8 százalékkal növekedett az előző hónaphoz viszonyítva,

a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Ezzel véget érhetett egy hosszú lejtmenet a fogyasztásban, amit a kormány többek között a tavalyi inflációs sokknak, és a bizonytalan gazdasági környezetnek tulajdonított. Ez érthető, hiszen sokan hitték, hogy bármikor visszaemelkedhet az infláció, főleg az ingadozó üzemanyagárakra nézve.

A kormány ugyanakkor megjósolta, hogy a fogyasztás biztosan helyreáll, hiszen az infláció sokat mérséklődött, és ezzel párhuzamosan a reálbérek is növekedtek. A havi alapon mért 0,8 százalékos forgalomnövekedés ugyanakkor óvatos emelkedésnek látszik, így még nem dőlhet hátra a tárca.

Bátrabban vásárolunk élelmiszert

Augusztusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 7,5 százalékkal bővült a tavalyi év azonos időszakához képest. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 8,9, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,4 százalékkal növekedett.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 50 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 2,9 százalékkal emelkedett. 

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,0 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 6,1 százalékkal bővült.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene viszont 1,2 százalékkal mérséklődött. 

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai is 17 százalékkal csökkentek.

Az év első nyolc hónapjában a kiskereskedelem forgalmának volumene 2,8 százalékkal emelkedett a tavalyi azonos időszakhoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,3 százalékkal nőtt a volumen.

A reálbéremelkedés ágyazhatott meg a fogyasztás bővülésének

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében kiemelte, hogy „nyolc hónapja töretlen a fogyasztás bővülése”, amit valószínűleg az éves alapon mért kiskereskedelmi forgalomra alapoz.

kiskereskedelmi forgalom folyamatos és gyorsuló bővülését elsősorban a 11 hónapja tartó és dinamikus reálbéremelkedés – legutóbb 9,4 százalékkal emelkedett –, valamint az alacsony szintre visszaszorított infláció teszi lehetővé

– fogalmazott közleményében a gazdasági tárca. Hangsúlyozták, hogy a „kiskereskedelemben zajló tisztességes és fokozott intenzitású verseny mellett a kormány változatlanul elkötelezett, ezért a folyamatosan zajló fogyasztóvédelmi ellenőrzések mellett továbbra is fenntartja az online árfigyelő működését”. 

Az NGM előrejelzése szerint a következő hónapokban töretlenül folytatódhat az óvatossági motívum oldódása és a fogyasztás folyamatos visszaépülése, így a kiskereskedelmi forgalom növekedése. „Ezáltal a kiskereskedelmi forgalom erősödése, a turizmus dinamikus növekedése mellett továbbra is a gazdasági bővülés motorja lesz”.