Mégsem épül akkufeldolgozó Sóskúton, tulajdonosi perpatvar állhat a háttérben

2024.10.17. 18:29
Egyre inkább úgy tűnik, hogy kezd elfogyni a levegő az Andrada cégcsoport körül, legalábbis ami a sóskuti akkumulátorfeldolgozó üzem megépítését illeti. Tulajdonosi feszültségek, pénztelenség, és a helyiek tiltakozása is nehezíti a projekt elkezdését, ami most már nem is akkumulátor-újrafelhasználásról, hanem csak az akkumulátorok szárazanyagainak feldolgozásáról szólna.

Forráshiány, önkormányzati és lakossági ellenzés, valamint a beruházó tulajdonosai között kipattant feszültség miatt egyre inkább úgy látszik, hogy nem épül meg a szlovén tulajdonú Andrada cégcsoport Sóskútra tervezett akkumulátorfeldolgozó-üzeme.

Mint ahogy az Index megírta, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még 2023 augusztusában bejelentette Szlovéniában, az Andrada cégcsoport akkumulátor-újrahasznosító üzemet épít a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Alsózsolcán, majd a helyi lakosság tiltakozására végül Sóskút mellett döntöttek. Itt a lakosok körében szintén nemtetszést váltott ki a – szerintük környezetszennyező – üzem létrehozása.

Felmerült, hogy kiemelt beruházássá nyilvánítaná az üzem létrehozását a kormány, február végén azonban Lázár János miniszter azt mondta, hogy az nem felel meg az ehhez szükséges feltételeknek. Ha kiemelt beruházássá nyilvánították volna, akkor az üzem beindítását egy népszavazás sem akadályozhatta volna meg, így a helyiek reménykedhettek abban, hogy a sóskútiak dönthetnek arról, mi legyen a falujukban.

Már majdnem célegyenesben voltak

Egyébként az Andrada cégcsoport korábban azt nyilatkozta, hogy az engedélyek megérkezését követően akár már februárban el akarják kezdeni a működést. Emiatt Jávor Benedek, a Párbeszéd – Zöldek uniós tanácsadója adatigényléssel fordult a Pest Vármegyei Kormányhivatalhoz, hogy kikérje a már beadott engedélyeket. A válaszból kiderült: nem volt beadva engedélykérelem ilyen tevékenység folytatására.

Végül a Budapest Környéki Törvényszék áprilisban nem hitelesítette a sóskúti civilek és az önkormányzat helyi népszavazási kezdeményezését az akkumulátorfeldolgozó üzemről.

Belső konfliktus és pénzhiány

Most úgy tűnik, hogy a tiltakozók hátradőlhetnek, ugyanis a Telex információi szerint az Andrada kilátásai egyre rosszabbak. Problémát okoz többek között az, hogy a cég alapító tulajdonosai között akkora konfliktus alakult ki, hogy az a cég működését veszélyezteti.

Úgy tudják, hogy a cég alapításakor bizonyos szereplők a pénzt hozták, mások a szaktudást, de hamar kiderült, hogy különböző elképzelések és érdekek mentén gondolkodnak a felek. Mostanra a tulajdonosok között annyira elmérgesedett a viszony, hogy egy részük hónapok óta próbálja kiszorítani a cégből az egyik társukat.

Úgy tudják, a vitát az egyik tulajdonos jogi útra terelte, és most is zajlik egy per a tulajdonosok között.

A belső feszültségeken kívül anyagi gondok is állhatnak a háttérben, ugyanis a cég csaknem 320 millió forint mínuszt termelt úgy, hogy bevételük egyáltalán nem volt, holott 4,7 milliárdos állami támogatást kaptak volna a működési engedélyek megszerzését követően.

Hogy a sor teljes legyen, az is akadályozza az ütem létrejöttét, hogy az Andradának nincsenek meg az indulásához szükséges engedélyei, és Sóskút új polgármestere nem is akarja megadni azokat.

Lenne megoldás

Amennyiben az állam kiemelt beruházássá nyilvánítaná a területet, ahogyan korábban más akkugyár-beruházásnál is tették, az megoldással szolgálna. A település viszont azért sem favorizája a projekt megvalósulását, mert a Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter által meghirdetett területfejlesztési program miatt az iparűzési adóból befolyó összeget már nem a település, hanem a járás kapná.

Az Andrada mégsem mond le a projekt megvalósulásáról. Azt állítják, a helyi közösségek igényeit figyelembe vennék, és „terveik szerint a létesítmény csak anódfóliákkal foglalkozik majd – ezek az elektromos akkumulátorok szárazanyagai –, az újrahasznosított anyag pedig kizárólag grafit és réz lesz. Az egész folyamat biztonságos és környezetbarát” – írták a lap megkeresésére.