Megjelentek a részletek, erre számíthatunk a kormány 21 pontos gazdasági akciótervétől

2024.10.22. 08:15
A kormány a világgazdaság kihívásaira adott válaszul célul tűzte ki a bérek vásárlóerejének növelését, a lakhatási válság enyhítését, valamint a vállalkozásokat segítő Demján Sándor Program elindítását. A hétfői Magyar Közlönyben megjelent az Új Gazdaságpolitikai Akciótervről szóló, Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányhatározat, amely 21 lépést tartalmaz a terv három pillérének megvalósítására.

Megjelent a magyar kormány határozata az Új Gazdaságpolitikai Akciótervről a hétfői Magyar Közlönyben.

A világgazdaság a koronavírus-világjárvány és a háború következtében megváltozott! Új megoldásokra és új gazdaságpolitikai eszközökre van szükség ahhoz, hogy Magyarország a megváltozott helyzetben is sikeres legyen. A Kormány álláspontja szerint kizárólag a gazdasági semlegesség biztosításával nyílik lehetőség arra, hogy 2025-ben elérhető legyen a 3–6 százalék közötti gazdasági növekedés. A gazdaság újbóli lendületbe hozása mellett a Kormány célul tűzi ki, hogy a konjunktúra helyreállítása bevonó jellegű legyen, a társadalom és gazdaság lehető legszélesebb köre részesüljön belőle, különösen a magyar családok és a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások

– olvasható az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányhatározat szövegéből.

A célok elérése érdekében a kormány elindítja az Új Gazdaságpolitikai Akciótervét, amely három pilléren, a jövedelmek vásárlóerejének növelésén, a megfizethető lakhatás biztosításán, valamint a vállalkozások méretét megduplázni kívánó Demján Sándor Programon nyugszik.

Bérmegállapodás, munkáshitel és megduplázott családi kedvezmény

A jövedelmek vásárlóerejének növelése érdekében három intézkedést határozott meg a kormány. Elsőként Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter irányításával december 31-ig célul tűzték ki egy hároméves bérmegállapodás megkötését a munkavállalói és a munkáltatói érdekképviseletekkel.

A Munkáshitel Program kialakításáért szintén a tárcavezető a felelős, aki Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszterrel közösen dolgozhatja ki annak részleteit november 30-ig.

Emellett Varga Mihály pénzügyminiszter vezetésével december 31-ig javaslat készül a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti családi kedvezmény összegének megduplázásáról, amelyben szintén számítanak Nagy Márton és Hankó Balázs munkájára.

Országosan és Budapesten is fejlesztik a lakhatási feltételeket

A kormány intézkedéseket szorgalmaz a megfizethető lakhatással kapcsolatban országosan és a fővárosban is, „figyelemmel arra, hogy Budapest súlyos lakhatási problémával néz szembe, amely probléma megoldása elsődlegesen a főváros feladata lenne, de láthatóan ezt a problémát a főváros nem tudja kezelni” – olvasható a határozat szövegében.

Budapesten a lakhatási probléma enyhítése érdekében november 30-ig Nagy Márton vezetésével vizsgálják a magánszálláshely-szolgáltatásnyújtás feltételeinek szigorítására vonatkozó lehetőségeket. Emellett a nemzetgazdasági miniszter Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel közösen vizsgálja a lakásbérlet bérleti díjainak és szerződési feltételeinek szabályozását, november 30-i határidővel. Nagy Márton és Hankó Balázs szintén november végéig dolgoznak azon, hogy segítsenek a felsőoktatási intézményeknek a megfelelő számú és színvonalú kollégiumi férőhely biztosításában a hallgatók számára.

Az országos lakhatási feltételek fejlesztése érdekében Nagy Márton, Gulyás Gergely és Hankó Balázs november 30-ig megvizsgálják az otthonteremtési program kiegészítését, a fiatalok számára nyújtható új támogatási formák bevezetésével, emellett meghirdetik a Vidéki Otthonfelújítási Programot. A kormány lehetővé teszi a Széchenyi Pihenő Kártya lakásfelújítás célra történő átmeneti felhasználását a juttatásként jóváírt pénzeszköz legfeljebb 50 százalékáig, valamint az önkéntes nyugdíjpénztári tagi egyenleg lakáscélú hitel törlesztésére vagy lakásfelújítás célra történő átmeneti felhasználását. Kidolgozzák a munkáltató által adókedvezménnyel adható lakhatási támogatást, valamint fenntartják az új lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adómértéket 2026. december 31-ig, emellett egyeztetés kezdődik a bankszektorral évi 5 százalékos önkéntesen vállalt lakáshitel-kamatplafon bevezetéséről.

Megdupláznák a vállalkozások méretét

A vállalkozások méretének megduplázódása érdekében a kormány elindítja a Demján Sándor Programot, amelynek részeként meghirdetik a belföldi kis- és középvállalatok nagymértékű tőkefinanszírozási programját. Ennek lebonyolításával az NTH Nemzeti Tőkeholding Zrt.-t bízták meg a KAVOSZ Zrt. és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bevonásával.

A kiemelt gazdasági ágazatokat az „1+1 KKV Beruházás-élénkítő Támogatási Programmal” segítik, elindul a „Minden vállalkozásnak legyen saját honlapja” program, valamint a Széchenyi Kártya Program beruházási típusú hiteltermékeinek ügyfél által fizetendő éves kamatát 3,5 százalékra csökkentik.

A kormány újraindítja a Magyar Export-Import Bank Zrt. exportösztönző hitelprogramjait, meghirdetik az Eximbank Zrt. által nyújtandó kifektetési hitelprogramot, valamint az NTH által lebonyolított kifektetési tőkeprogramot a hazai vállalkozások külpiaci megjelenésének támogatása érdekében.

További intézkedések között szerepel, hogy felgyorsítsák a kkv-szektort érintő európai uniós programokat, illetve csökkentik a szektor adminisztrációját, melynek keretében enyhítik a kötelező könyvvizsgálati értékhatár alkalmazási feltételét is.