Adóemelésre készül a kormány, az autósoknak ez nagyon fog fájni

2024.10.27. 14:21
Jelentősen drágulhat az üzemanyagok ára, mivel adóemelésre készül a kormány – állítja a Független Benzinkutak Szövetsége. Meglátásuk szerint a visszamenőleges hatályú adóztatás a lakosság pénztárcáját fogja terhelni amellett, hogy ismét nehéz helyzetbe hozza a kis benzinkutakat.

Az érdekvédelmi szervezet az energiahatékonyságról szóló törvény módosítása ellen szólalt fel, miszerint az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer keretében a benzinkutakat arra köteleznék, hogy a 2023-as eladásaik után jóval magasabb adót fizessenek. Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének az elnöke az ATV-nek ezt úgy értékelte, hogy ezt főleg a lakosság fogja megfizetni, ahelyett hogy kizárólag a nagy energiafelhasználókat terhelnék ezzel. 

A benzinkutak 2025-ös adóbevallásánál így már szignifikáns emelés jelentkezik, azaz 17 forint per liter lesz az adóteher, ez 50 ezer forint per gigajoule-t jelent, illetve 2027-re ez az összeg 32 forint per literre fog növekedni

– nyilatkozta a szövetség elnöke, hozzátéve: ez eddig is terhelte a fogyasztók pénztárcáját, az újabb emelés az üzemanyagárak további drágulását hozza magával.

Csongár Gábor adószakértő szerint ezzel 17-18 forint többlet-adótartalma lesz az üzemanyagoknak. „Látható, hogy a költségvetés bajban van, ezt az is jól mutatja, hogy az alanyi adómentesség értékhatárát sem változtatták meg, pedig sokan számítottak rá” – mondta a szakember az ATV-n.

Frissítés (hétfőn 8:50-kor):

Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) a végfogyasztóknál energiamegtakarítást eredményező beruházások ösztönzésével járul hozzá Magyarország energiaszuverenitásának megerősítéséhez, az ágazat környezetterhelésének csökkentéséhez – közölte az ATV megkeresésésére az Energiaügyi Minisztérium Kommunikációs Főosztálya. A tárca kiemelte:

A törvénymódosítási javaslat nem jár visszamenőleges adóemeléssel. Az elérendő energiamegtakarítás mértéke emelkedik jövőre, nem az alapja változik.

A 2025-ös kötelezettség alapja módosítás nélkül a két évvel korábbi energiaértékesítés lenne, ahogyan ez az EKR 2021-es elindítása óta működik. A tervezett rendelkezések új kötelezettséget tehát nem vezetnek be. A kötelezettség mértéke a hatályos jogszabályi környezetben minden további nélkül emelhető, arra nincsen semmiféle tiltás.