Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

NAV-vizsgálat: nem söpörték le a Bunge panaszait

2015.03.04. 15:27

A NAV pontosan ugyanannyira vette komolyan a magyarországi amerikai multik panaszait, mint akárki másét – kb. ez az üzenete annak a 18 oldalas NAV-jelentésnek, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hozott nyilvánosságra. A Kormány.hu-n megjelent dokumentumot a Napi.hu szúrta ki.

A jelentés arra reagál, hogy korábban a Vénusz étolajat gyártó Bunge nevű amerikai cég arra panaszkodott, hogy évekkel az áfacsalási botrány kitörése előtt szólt a NAV-nak arról, hogy az étolajpiacon hogyan csalnak a versenytársak, sőt, 2011-ben már a nyomozást segítő anyagokat is adtak az adóhatóságnak, amely azonban szerintük nem foglalkozott azokkal.

Korábban már Varga Mihály is magyarázkodott, hogy igenis nagyon komolyan vették a Bunge panaszait (hogy aztán pár nappal később a szintén NGM-es Tállai András államtitkár azt nyilatkozza, hogy szerinte a Bunge is érintett lehet a magyar csalásokban), de azért egy NAV-vizsgálatot is elrendeltek az ügyben.

Most pedig ebből is kiderült, hogy az amerikai érdekeltségű cégekkel ugyanúgy bánik a NAV, mint bárki mással. Sőt, nekik nincs is arra nyilvántartásuk, hogy melyik cég amerikai érdekeltség és melyik nem, de most átvizsgálták annak a 850 cégnek az adóügyeit, amelyiknél az alapítók között vannak amerikaiak.

A Vida Ildikó által aláírt jelentés szerint amúgy az amerikai cégek „rendkívül csekély számú” közérdekű bejelentést tettek a NAV-nál, 

amúgy meg az étolajas csalások már az előtt a NAV ellenőrök „kiemelt vizsgálati területét” képezték, mielőtt a Bunge szólt volna a hatóságnak.