2023-ra lenullázná a kormány az ország devizaadósságát

2019.03.21. 11:30

Az a cél, hogy a hatezer-milliárd forintos magyar lakossági állampapír-állományt 2023-ra 11 ezer milliárd forintra növeljék – mondta Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár a Világgazdaságnak.

Gion szerint ez azért lenne előnyös, mert ezzel lényegében lenulláznák Magyarország devizaadósságát, amivel nagymértékben mérsékelhető az ország gazdasági kitettsége és sérülékenysége is.

Múlt héten jelent meg az a törvénytervezet, ami alapján nem kellene kamatadót fizetni az állam által június elsejétől kibocsátott állampapírok után. Gion ennek kapcsán azt mondta, a kamatadómentes állampapír erősíti a versenyt a megtakarítási piacon, és hatékonyabb működésre ösztönözheti a bankrendszert.

Azt is elmondta, hogy a kifizető jelenleg az állampapírok hozamából 15 százalékos szja-t von le, július 1-jétől ez az összeg a magánszemélyeknél marad. Ezáltal évente 13-17 milliárd forint maradhatna a lakosságnál.

A múlt héten beadott pénzügyi salátatörvény elfogadása esetén az is lehetővé válna, hogy a lakástakarékok állampapírt forgalmazzanak saját jogon vagy közvetítőként. Gion erről azt mondta, azért a lakástakarékokra esett a választás, mert olyan csatornát kerestek, ahol nincs versengő termék a kínálatban, ráadásul a így már adott egy egy tapasztalt, jó értékesítési hálózat.

A devizaadósság csökkentése régóta célja a kormánynak, nemrég Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója beszélt arról, hogy az az ÁKK szeretné elérni, hogy öt év alatt megduplázódjon a lakossági állampapírok állománya. A kormány adósságkezelési stratégiájáról ebben a cikkben írtunk részletesebben.