Csalás volt a gyors hitel szegényeknek

2013.09.11. 14:47

Valutaváltó

Háromezer főt vertek át az egész országban egy fogyasztói csoport most előállított vezetői. A kár százmilliós nagyságrendű, a károsultak jellemzően egyébként is szegény vagy bajba jutott emberek.

Komoly országos fogyasztói csoport vezetőit kapta el a rendőrség, háromezer körüli, jellemzően egyébként is rossz anyagi helyzetben lévő ember számít károsultnak. A cég után 2011 óta nyomoztak az egyre növekvő számú feljelentés alapján, nehezítette a csoport vezetőinek lekapcsolását, hogy nagyon magas színvonalú jogi tudással készítették a szerződéseiket.

A csaló cég évek óta országos lapokban, akár egész oldalas hirdetéseket vásárolva hirdetett a bankinál olcsóbbnak tűnő hiteleket, akár BAR-listás adósoknak vagy nagyon alacsony jövedelműeknek fedezet nélkül. Az ügyfelek felhívhatták a cég telefonszámát, ami után be kellett menniük a budapesti irodába, és a várt hitel összegétől függő kockázatvállalási díj befizetése után már meg is kötötték a szerződéseket.

A csatlakozók azonban nem hitelszerződést írtak alá, hanem egy fogyasztói csoportba léptek be, ahol azonnal elkezdhették beadni a pár százezrestől akár több millióig terjedő törlesztőrészleteket. Az ígért hitelt természetesen soha nem kapták meg, hiszen hitelnyújtásra nem pénzügyi szolgáltatóknak nincs is engedélyük.

Most öt külön házkutatás során a 14. kerületben előzetes letartóztatásba helyeztek öt gyanúsítottat – egy házi őrizetben, három pedig szabadlábon védekezhet. A rendőrség tájékoztatása szerint a vezetők végig abban a hitben voltak, hogy a trükkös pénzkereseti lehetőségük teljesen legális. Több tízezer oldalnyi dokumentációt foglaltak le, csak előzetes becslések szerint is százmilliós nagyságrendű az összes kár.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy a károsultak pont azért fordultak a csaló céghez, mivel azonnal pénzre volt szükségük, sokan műtétre, a súlyos beteg gyerekük nem támogatott gyógyszereire vagy éppen a végtörlesztésre próbáltak azonnal összekalapozni pár millió forintot.