Bankszövetség: Méltánytalan a devizahiteles törvény

2014.07.04. 17:54 Módosítva: 2014.07.04. 18:00

Valutaváltó

A Bankszövetség közleménye szerint méltánytalan a pénteken elfogadott devizahitelesek megsegítését célzó törvény.

A Bankszövetség szerint a hitelintézetek mindig az aktuális jogszabályoknak megfelelően nyújtották szolgáltatásukat, amelyet a devizahitelezés elmúlt tizenkét éve során mind jogalkotói, mind bankfelügyeleti szempontból szigorú ellenőrzés és folyamatos jóváhagyás kísért.

Azt írják, a szigorú felügyelet alatt álló bankokon olyan elveket követel meg több mint egy évtizedre visszamenően, amelyek eddig sem a jogalkotó, sem a felügyelő hatóság, sem a bíróságok nem dolgoztak ki, nem tettek ismertté.

A ma elfogadott jogszabály visszamenőleg rendezi át a bankok és ügyfeleik között létrejött magánjogi szerződéseket, és felülírja az elévülés általánosan irányadó szabályát.

A Bankszövetség szerint ez a gyakorlat sérti a jogbiztonságot, elbizonytalanítja a befektetőket, és ez egy olyan precedens, mely alkalmas arra, hogy megingassa a magánjogi szerződések alapját, aminek beláthatatlan következményei lehetnek a társadalomra. 

A Bankszövetség a jogbiztonság fenntartása érdekében reméli, hogy a köztársasági elnök a jogszabályt nem írja alá, hanem elküldi az Alkotmánybíróságnak előzetes normakontrollra a tartalmi és formai hibák miatt.

"A bankok továbbra is érdekeltek abban, hogy a devizahiteles kérdést minden fél számára megnyugtatóan és igazságosan, az Alkotmánybíróság által megszabott keretek között, a forinthitelesek érdekeit is figyelembe véve rendezze az Országgyűlés. Ehhez egyértelműen végrehajtható, az általános jogelveken alapuló és a társadalom egészének érdekeit szem előtt tartó jogszabályokra van szükség. A pénzintézetek szakmai támogatást és együttműködést kínálnak ezek további előkészítéséhez" – írja a Bankszövetség.