Az MNB átvette Töröcskeiék bankjának irányítását

2014.11.04. 16:32 Módosítva: 2014.11.04. 18:46

Valutaváltó

Az MNB mától felügyeleti biztosokat rendelt ki a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-hez, és korlátozásokat léptetett életbe náluk, írta a jegybank közelményben. Úgy is le lehetne fordítani, hogy eltűnt a pénz és zavarosan működnek, de álljon itt pontosan az MNB szavaival:

"Az MNB ... intézkedését a hitelintézet tőkehelyzete, a jogszerű működés szavatolásának szükségessége, s az intézmény működése kapcsán az érdekeltek – elsősorban a betétesek, illetve a hitelezők, tulajdonosok – halaszthatatlan védelme indokolta."

A bank kártyái működni fognak , de ezen túl csak 5 millió forintig lehet hozzáférni az ottani betétekhez vagy más, banknak kölcsönadott összeghez. A bank tavaly 2 milliárdos veszteséget szenvedett el, és állólag kivágták a fél vezetőséget, mert ez a bank jegyzett tőkéjének harmada volt.

Beszálltunk a süllyedő hajóba

Az állam egyszer már, tavaly május végén 3 milliárd forinttal emelt tőkét bankban, ezzel vált 49 százalékos tulajdonossá. Akkor a tulajdonszerzés, úgy tűnt, a kormányfő régóta hirdetett tervéről szól, mely szerint a magyar bankok részesedését 50 százalékra kell emelni a magyar bankrendszerben. A kormánynak tudnia kell igazolni az EU felé, hogy tavaly jó üzlet volt beszállni a Széchenyi Bankba, és nem csak azért emelt tőkét, hogy megmentse az összeomlástól.

Az MNB ugyanakkor egyúttal megtiltotta a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-nek hitel és pénzkölcsön nyújtását, kezesség és bankgarancia vállalását, illetve egyéb bankári kötelezettségek végzését.

Az MNB jelenleg is vizsgálatot folytat a hitelintézetnél. Az állami tulajdonú Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. által delegált felügyeleti biztosok kirendelése, illetve az egyéb korlátozó intézkedések a vizsgálatot lezáró határozat meghozataláig, de legfeljebb egy évre, a betétek és más források visszafizetésének korlátozása maximum 90 napig marad érvényben.