Orbán még nem kényszerítené a hitelezést

2015.05.08. 09:15

Valutaváltó

Egyelőre nem írná elő a kormány, hogy mennyivel kell növelnie a hitelezést a bankoknak a bankadó csökkentéséért cserébe - erről is beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.

A miniszterelnöknek azért kellett pontosítania az ügyben, mert Nagy Márton, az MNB ügyvezetője a napokban arról beszélt, hogy akár konkrét szabályozásban is előírhatnák, hogy mennyi hitelnövekedésért mekkora különadó-csökkentés jár. A kormány és az EBRD februári megállapodásában az szerepel, hogy a csökkentésért cserébe a kormány a hitelezés pörgetését várja el, a paktumban viszont nem volt szó törvényi feltételekről

Orbán Viktor péntek reggel erről azt mondta:

Adnék magunknak egy évet és nézzük meg, hogy törvényi kényszer nélkül is emelkedik-e a hitelezés. Ha igen, akkor nem kell kényszer, ha nem, akkor vissza lehet térni erre a kérdésre.

Más kérdés, hogy a megállapodás harmadik aláírója, az Erste Bank vezetése szerint a kormány már felrúgta a paktumot azzal, hogy a Quaetor károsultak kifizetését teljesen a pénzügyi szektorra tolja, ami elviszi a tervezett bankadócsökkentéssel felszabadult pénz felét.