Őrült drágán államosítottuk a Budapest Bankot

BSIMO20140714001
2015.06.29. 18:35

Valutaváltó

Most már látszik, hogy miért volt ennyire elégedett a GE, hogy államosítottuk tőlük a Budapest Bankot. Ugyanis 700 millió dollárért (nagyjából 200 milliárd forintért) sikerült megvenni, ami 70 százalékkal több a könyv szerinti értékénél, írja az MTI.

Az nem szokatlan, hogy a könyv szerinti értékénél többre becsülnek egy céget, hogyha komolyabb növekedést várnak tőle. De az állam az MFB által úgy vette meg most ezt, mintha őrületes növekedést remélne a Budapest Banktól nagyon hamar. Azaz igen drágán.

Érthetetlenül megcsúszott a ceruza

Bár nyereségesen működő bankról van szó, a szintén nyereséges OTP-hez képest drága volt a bankcsoport: a legnagyobb magyar bank részvényei csak 1,1-szeres szorzón forognak (a régiós átlag 1,5). Ha pedig abból az optimista becslésből indulunk ki, hogy a bank a jelenlegi (az elszámolás miatt megcsappant) hitelállománya mellett 10 milliárd forint körüli éves nyereségre képes, akkor 20-as P/E (árfolyam/nyereség) hányadost figyelembe véve szintén magasnak tűnik a vételár. AZ OTP-nél ez most 11,2, a régós bankoknál átlagosan 14,7 tette hozzá a Portfolio.

Ez a Figyelő korábbi elemzését igazolja, akik korábban az MKB botrányos államosítása kapcsán írtak arról , hogy az állam eddig pont úgy viselkedik a kereskedelmi bankok államosítása, mint egy pocsék kockázati tőke cég: megvesznek dolgokat drágán, de egyszerűen nincsenek felkészülve arra, hogy bármilyen kereskedelmi bankot eltávirányítsanak. Már csak azért sem, mivel nincsenek értelmezhető szakembereik vagy elvárt intézményi gyakorlatuk, miközben a kormányzat kedves emberei egyszerre versenyeznek a bankok jó részeiért, és menekülnek a hitelintézetekkel kapcsolatos feladatok elől, írta a lap.

A nemzetgazdasági miniszter korábbi indoklása szerint a döntés a gazdasági szuverenitás visszaszerzését is jelenti.