Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem bukott az állam az MKB szanálásán

2018.09.22. 16:32

A napokban lezárult az MKB bank szanálásának története, a jegybanki fennhatóság alatt működő MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt. ugyanis eladta az utolsó csomagot a banktól átvett követelésekből - írja a HVG.hu. Már csak a Bálnával kapcsolatban van egy követelés a vagyonkezelőnél a Fővárosi Önkormányzattal szemben, ezt külön kezeli az MSZKV. 

Az MKB szanálása során elkülönített ingatlanok és követelések utolsó részletét a Top 100 leggazdagabb magyarok listáján is szereplő Jellinek Dániel Indotek nevű cége vásárolta meg. Azt, hogy az Indotek veszi meg a korábban az MKB által finanszírozott ingatlanok és követelések jó részét, már májusban tudni lehetett. 

Amikor az állam 2016-ban megvette az MKB-t, a bank, amely a projektfinanszírozás egyik úttörője volt Magyarországon, tele volt rossz hitelekkel, nagyszabású ingatlanberuházásokkal, amiket a devizahitel-válság után már nem tudtak törleszteni beruházók. A bankot az állam, pontosabban a bankot végül tulajdonosként átvevő Magyar Nemzeti Bank elég drágán feltőkésítette, ami miatt kritizálták is akkor sokan a jegybank vezetését. Főleg, miután kiderült, hogy pár átláthatatlan kitérővel Matolcsy György unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz, illetve Mészáros Lőrinchez került az állami pénzen feljavított kereskedelmi bank.

A HVG most azt írja, hogy az állam végül jól jött ki az MKB szanálásából, mert bár nagyon sokba került a bank állami tulajdonba vétele utáni feltőkésítés, az ingatlanpiaci boom miatt nagy volt az érdeklődés a portfólió iránt, és az Indotek végül annyit adott a csomagért, hogy abból megtérült az állam az a pénz, amit az állam az MKB-ba pumpált. A jegybank alá tartozó vagyonkezelő 150 milliárd forint értékben vett át rossz követeléseket a banktól, ezeket sikerült most végképp elpasszolnia.