Az összes jelenleginél kedvezőbb kamatozású állampapír jön júniustól

2019.04.03. 14:06

Valutaváltó

Minden eddiginél egyszerűbb, kedvezőbb hozamot biztosító és könnyebben elérhető új lakossági állampapír elindításáról döntött a kormány – tájékoztatta Varga Mihály az MTI-t szerdán.

Az új konstrukcióval a már meglévő állampapírokhoz képest magasabb kamat érhető el, ami

  • fél év után 3,5 százalék,
  • az első év végén négy százalék,
  • majd ezt követően évente további fél-fél százalékpontos emelkedéssel az ötéves futamidő lejártával hat százalékot jelent.

Varga szerint az új állampapírral minden futamidőn nagyobb kamathoz jut a lakosság, mint amennyit az adott futamidőn jelenleg elérhető legjobb állampapír nyújt, ráadásul a nemrég elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően a kamat után adózni sem kell.

Varga Mihály elmondta, a konstrukcióval egy egyszerű és átlátható befektetési lehetőség jelenik a pénzügyi piacon, hiszen csak egyetlen számla szükséges hozzá, mely az ország bármely pontján könnyen elérhető a Magyar Államkincstár és a Magyar Posta kirendeltségein, a lakástakarék-hálózaton keresztül, valamint a kereskedelmi bankok fiókjaiban is.

A devizaarány a 2011. év végi 52 százalékról 2018-ra 23 százalékra csökkent, a kormány célja, hogy ezt az arányt még tovább mérsékelje. 

Varga szerint a júniustól elérhető megtakarítási formával a lakosságnál lévő állampapír-állomány öt év alatt akár meg is duplázódhat, így 2023-ra elérheti a 11 ezer milliárd forintot. Az új konstrukcióval tovább erősödhet a belső megtakarítás és tovább csökkenhet a magyar gazdaság külső sérülékenysége.

A devizaadósság csökkentése régóta célja a kormánynak, nemrég  Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója beszélt arról, hogy az az ÁKK szeretné elérni, hogy öt év alatt megduplázódjon a lakossági állampapírok állománya. Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár már egyenesen arról beszélt, hogy lenulláznák Magyarország devizaadósságát. A kormány adósságkezelési stratégiájáról ebben a cikkben írtunk részletesebben, a stratégia kockázatairól ebben a cikkben olvashat.  • Tippek
  • Bankszámla