Még több dolgozót tesz lapátra a Jaguar

2009.07.12. 12:32

A Jaguar Land Rover vezetői azt tervezik, hogy brit gyáraikat hosszabb időre leállítják és újabb elbocsátásokat visznek véghez a globális értékesítések zuhanása következtében - írja a brit Times.

A Jaguar Land Rover az elmúlt napokban mutatta be a Jaguar XJ legújabb verzióját. A menedzsment és a cég tulajdonosa, az indiai Tata Motors abban reménykedik, hogy a modell, amit a jövő év elején dobnak piacra, fellendíti az értékesítéseket.

A múlt hónapban az indiai autógyártó közölte, hogy a Jaguar Land Rover növekvő veszteségei következtében hét éve először fordult elő, hogy a cég nem tudta nyereséggel zárni az évet. Nettó vesztesége 522 millió dollár volt.

A Jaguar Land Rover, amely az Egyesült Királyságban 15000 dolgozót alkalmaz, eddig -versenytársaival ellentétben - nem állította le gyárait hosszabb időre. A Honda 3 hónapra zárta be brit gyárát, míg a Jaguar csak a karácsonyi leállást hosszabbított meg két hétre és 2000 dolgozóját elbocsátotta. Most viszont a Times értesülései szerint 3 brit gyárát zárná be a nyárra és újabb elbocsátásokra készül. A cég szóvivője azt nyilatkozta, hogy egyelőre nincsenek konkrét tervek - írja a Times.

Az autószektort igen súlyosan érintette a gazdasági válság, az Egyesült Államokban több évtizedes mélypontra estek az értékesítsek és Európában is zuhannak az eladások. A luxusautók piaca is erősen beszűkült, amit az állami autócsere programok sem lendítenek fel, mivel azok csak a kisebb fogyasztású járművekre vonatkoznak. A Jaguar értékesítései májusban 45%-kal zuhantak Európában az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A Ford tavaly márciusban értékesítette a Jaguar Land Rovert a Tata Motorsnak.