Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Sok szocinak nem tetszik a kormány vasúti terve

2009.10.26. 14:55 Módosítva: 2009.10.26. 14:58

A héten várhatóan benyújtja a kormány a vasúti közlekedésről szóló törvény módosítását, amely felhatalmazást adna a MÁV átszervezésére, miközben az MSZP-frakció több tagja még mindig vitatja a közösségi közlekedés átalakítására vonatkozó terveket. Úgy látják, felborult a miniszterelnökkel kötött megállapodás az átalakítás menetrendjéről.

Hónig Péter közlekedési miniszter annyit mondott: a tárca folyamatosan egyeztet a szocialista képviselőcsoporttal. Ameddig van kérdés, addig ők válaszolnak rá - fogalmazott.

Az MTI-nek szocialista politikusok elmondták: kedden és szerdán a szaktárcával és a közösségi közlekedés átalakításával megbízott kormánybiztossal egyeztetnek, jövő hétfőn pedig a frakció dönt arról, hogy támogatja-e a kormány előterjesztését a átalakításokról és a mellékvonalak megszüntetéséről. Hozzátetették: a Hónig Péter által vezetett tárca felborította a frakció és a miniszterelnök által megkötött szeptemberi egyezséget az átalakítás menetrendjéről. Ez egy hatpontos sorrend volt, amelynek első helyén a közlekedési társaság "vízfejének" megszüntetése állt, ezt a szerződések felülvizsgálata, az ingatlanvagyon áttekintése, a tarifa-, illetve a kedvezményrendszer felülvizsgálata követte, és a legutolsó volt a sorban a mellékvonalak bezárása. Szocialista politikusok felhívták a figyelmet arra, hogy a sorrend ellenére a közlekedési tárca az utolsó két pontban már intézkedéseket is hozott, miközben a többi esetében nem történtek lépések.

Múlt héten a miniszter rendeletben módosította november 1-től a vasutasok ingyenes utazási kedvezményét és meghirdette az új, decembertől induló menetrendet, ezzel párhuzamosan bejelentve azt is, hogy 33 pályaszakaszon nem rendeli meg a személyszállítási közszolgáltatást.