Nem kell megsegíteni a spanyolokat

2010.05.05. 11:57
Nem kell a görögökhöz hasonló támogatást kidolgozni Spanyolország megsegítésére. A spanyolok és a portugálok ugyanis maguktól kialakították a megszorító csomagot.

Nincs szükség arra, hogy az euróövezet Spanyolország megsegítésére is pénzügyi mechanizmust dolgozzon ki, miként azt Görögország megtámogatása érdekében tette - közölte szerdán Brüsszelben Olli Rehn pénzügyi EU-biztos.

Spanyolország, valamint Portugália saját maga hozott olyan intézkedéseket, amelyek a közpénzügyi konszolidációt célozzák - mondta a biztos, cáfolva azokat a híreszteléseket, miszerint hamarosan Madridnak is pénzügyi mentőövre lenne szüksége.

José Luis Zapatero spanyol miniszterelnök már az előző napon megalapozatlannak nevezte az erről szóló híreszteléseket, és felelőtlenségnek minősítette azok terjesztését.

Rehn szerdán azon a sajtótájékoztatón beszélt, amelyen az Európai Bizottság tavaszi gazdasági előrejelzését ismertette az unió, illetve a tagországok nemzetgazdaságának várható folyamatairól.

Spanyolországban az előrejelzés szerint idén 0,4 százalékos GDP-csökkenés, jövőre 0,8 százalékos bővülés várható. A munkanélküliség idén 19,7, jövőre 19,8 százalékot ér el. Az államháztartási hiány idén a GDP 9,8 százaléka, jövőre 8,8 százaléka lesz. Az ország egy évi GDP-hez viszonyított eladósodottsága 2010-ben 64,9, 2011-ben 72,5 százalékosra lesz tehető Brüsszel szerint.