Jövőre kezdhetjük a Déli Áramlat építését

2014.11.20. 11:36

Magyarország már jövőre megkezdheti az orosz gázt Ukrajna megkerülésével, a Fekete-tenger fenekén fekvő csövekben Európába szállító Déli Áramlat gázvezeték itteni szakaszának építését, idézte a Reuters Aradszki András energiaügyekért felelős államtitkárt – írja a Napi.hu.

Brüsszel és Washington úgy látja, hogy 40 milliárd dollárból megépülő vezeték megerősíti Moszkva energetikai befolyását Kelet-Közép-Európában, ezért komoly kifogásaik vannak a projekttel szemben. A nyugati értelmezés szerint projekt határozott támogatása egyik bizonyítéka annak, hogy Magyarország araszol az orosz befolyási övezet felé.

Budapest azonban azzal érvel, hogy nem maradt más lehetősége energiabiztonságának - és közvetve Európa energiabiztonságának - erősítésére.

Ugyanaz a helyzet, mint a németeknél

A Nabucco - azeri gáz érkezhetett volna Európába egy nagy déli kanyarral közel tízéves halogatás után nem épül meg és az ukrán válság csak egy újabb érv amellett, hogy Magyarország tegyen valamit. Ez szükségszerű – derült ki Aradszki szavaiból.

Az államtitkár szerint mindenki Magyarországra mutogat, elfelejtve, hogy mások sem végezték el ez ügyben házi feladatukat. Horvátország és Románia sem hajtotta végre azokat a beruházásokat, amelyek újabb vezetékkapcsolatokkal látták volna el az országot. Budapest 2017-re el akar készülni a Déli Áramlat magyar szakaszával.

A helyzet lényegében ugyanaz, mint az Északi Áramlat esetén - tette hozzá az előbbiekhez az államtitkár -, amely a Balti-tenger alatt szállít orosz gázt Németországba. Ezzel kiiktatja a Fehéroroszországon át vezető tranzitból eredő kockázatot. A két vezeték ugyanakkora mennyiségű gáz továbbítására lesz képes, ezért a magyar kormány álláspontja szerint pusztán két különböző útvonalról van szó.

Gondolják át!

Aradszki emlékeztetett arra is, hogy a Déli Áramlat projektben érdekelt európai országok - Magyarországon kívül Ausztria, Szlovénia és Bulgária - kérték az Európai Bizottságot, hogy tisztázza Moszkvával, hogyan lehet az uniós szabályokkal összhangban megépíteni a vezetéket. A tárgyalások azonban megszakadtak. Az EU szabályai szerint nem lehet egy tulajdonos kezében a vezetékhálózat és az azon át áramló gáz, mert ez monopolhelyzetbe hozza a szállítót.

Amos Hochstein, az USA külügyminisztériumának energiaügyi megbízottja elismételte kormánya álláspontját, miszerint azoknak az európai országoknak, amelyek támogatják a Déli Áramlatot, újra kellene gondolniuk álláspontjukat. Mindenkinek fel kell tennie magának a kérdést, hogy diverzifikálni akarjuk-e Európa energiahordozó-ellátását vagy sem - fejtegette. Az alternatíva, hogy újabb egy-két generációra kiszolgáltatjuk a régiót ugyanannak a szállítónak.