Ez itt a vég kezdete - üzente a Gazprom Európának

2014.12.06. 15:12

A Déli Áramlat földgázvezeték-projekt meghiúsulása miatt felülvizsgálta európai energiapiaci stratégiáját a Gazprom, írja az MTI.

Oroszország hozzáállása az európai piachoz alapjaiban változott meg. Ez itt a vég kezdete az európai végfelhasználókkal kötött szállítási szerződésekre összpontosító piaci stratégiánkban. Az EU ezentúl Törökországgal, mint tranzit országgal áll majd kapcsolatban

- mondta Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója az orosz közszolgálati televíziónak adott interjúban.

Miller szerint Törökországnak évi 50 milliárd köbméter gáz áll majd rendelkezésére továbbításra, "amit alkalma lesz az EU-val folytatott politikai hatalmi pókerjátszmában is igénybe venni". Mint mondta, az európai gázszállítási rangsorban Törökország a második helyre rukkol elő Németország után. Miközben Németországra az északi szállítási útvonalon hárul a kulcsfontosságú közvetítő szerep, a déli útvonalon ezt a feladatot Törökország tölti majd be. Ukrajna szállítási útvonalként játszott szerepe pedig teljes mértékben elveszíti jelentőségét - mutatott rá Alekszej Miller a tévéinterjúban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn jelentette be törökországi látogatásán a Déli Áramlat gázvezeték projekt feladását. "A döntés végleges annak ellenére is, hogy saját területen már négymilliárd dollárt fordítottunk a vezeték kivitelezésére", ezt a már kiépített kapacitást a jövőben a törökországi szállításokhoz veszi majd igénybe a Gazprom. A már megrendelt csővezetékeket pedig a terveknek megfelelően a Fekete-tengeren keresztül fektetik le, csak nem bulgáriai, hanem törökországi végponttal.

Miller szerint Bulgária a hárommilliárd eurós beruházás elmaradása miatt nem csak mintegy hatezer munkahelyet veszít el, hanem elesik a jövőben gázszállítások tranzitbevételétől is. Ráadásul a már meglévő vezetékeken az országon át szállított évi 18 milliárd köbméter földgázt is a törökországi útvonalra irányítja át a Gazprom.

Az EU-ban a szolgáltatóknak ezentúl maguknak kell gondoskodniuk a földgázt a fogyasztókhoz eljuttató vezetékek megépítéséről, a Gazprom ezentúl az EU számára vezetékek építésével nem foglalkozik - mondta a Gazprom vezérigazgatója.

Ugyanakkor csütörtökön Oroszország Európai Unióhoz akkreditált nagykövete azt mondta, hogy biztos abban, hogy Moszkva folytatja a tárgyalásokat Szerbiával, Ausztriával és Magyarországgal arról, hogyan oldják meg a Déli Áramlat jövőjéről szóló bejelentést követően kialakult helyzetet. Vlagyimir Csizsov a Rosszija 24 orosz állami hírcsatornának szerdán adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy a török csomóponttól a gázvezeték különböző irányokba ágazhat el.