Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bulgária ragaszkodik a Déli Áramlathoz

2014.12.08. 14:03

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök hétfőn a szófiai parlament rendkívüli ülésén bejelentette, hogy Bulgária ragaszkodni fog az Európai Bizottságnál a Déli Áramlat-projekt megvalósításához – írja az MTI.

Boriszov azt mondta, támogatni fogja, hogy Déli Áramlat bolgár területen haladjon át, mert szerinte ez hasznos az országnak. Azt is megjegyezte viszont, hogy azért nem írták alá a szerződést az oroszokkal, mert a tervből származó közvetett bevételek sokkal nagyobbak lettek volna, mint a tranzitdíjból származó, ígért 400 millió euró. Így pedig nem érné meg Bulgáriának az üzlet.

Ezért holnap Brüsszelbe küldjük Tomiszlav Doncsev miniszterelnök-helyettest és Temenuzska Petkova energiaügyi minisztert, és ragaszkodni fogunk a Déli Áramlat építésének az uniós szabályokkal összhangban történő folytatásához

– mondta Boriszov.

A bolgár állam semmit se fizet

Dragomir Sztrojnev volt energiaügyi miniszter leszögezte, hogy szerinte az építkezés során semmilyen uniós jogszabály sem sérül. Sztojnev szerint Bulgáriának a gázvezeték építkezésére 22 évre szóló kedvezményes hitelben kellene részesülnie, amit a tranzitdíjból törlesztenének. A díj 20 százalékának a Bulgáriai Déli Áramlat nevű vállalatnál kellene maradnia. A bolgár állam semmit sem fizet, semmilyen garanciát nem vállal, a terv minden kockázatát az orosz félnek kell viselnie.

Vlagyimir Putyin hétfőn Ankarában bejelentette, hogy Oroszország eláll a Déli Áramlat gázvezeték megvalósításától, és helyette Törökország felé vezető szállítási útvonalat építene ki. Az orosz elnök ezt azzal indokolta, hogy az Európai Unió nem támogatja a beruházást, és Bulgáriától sem kapták meg az engedélyt az építésre.

A szerbek nem örülnek

Közben hétfőn Aleksandar Vucic szerb és Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő is a Déli Áramlatról tárgyalt. Medvegyev azt hangsúlyozta, hogy a projekt leállításáról szóló döntést az európai uniós országok "elégtelen együttműködése" miatt hozták meg. Vucic megismételte: Szerbia számára rossz hír, hogy leállt a Déli Áramlat gázvezeték kiépítése.

A szerb miniszterelnök a beszélgetés előtt a sajtónak azt mondta: minden problémát partnerségi alapon kívánnak rendezni, a szakértők már dolgoznak a megoldási lehetőségeken.

Tomislav Nikolic szerb elnök vasárnap értekezett telefonon Vlagyimir Putyin orosz államfővel a Déli Áramlatról, illetve arról a gázvezetékről, amely Törökországon haladna keresztül. Nikolic ismertette orosz kollégájával, hogy mennyi gázra van szüksége Szerbiának, illetve hogy milyen hatással lenne országa energiabiztonságára az, ha nem épülne meg a vezeték. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Putyin döntése nem végleges.

Ivica Dacic szerb külügyminiszter is hátrányosnak nevezte a gázvezeték megépítésének leállítását, mert így Szerbia nem rendelkezne olyan hálózattal, amely alternatívát jelentene az Ukrajnán keresztüli energiaellátással szemben.