Lerakták a paksi óriás-naperőmű alapkövét

2018.03.29. 15:46

Csütörtökön délelőtt lerakták az MVM Hungarowind Kft. beruházásaként épülő 20,6 megawatt kapacitású naperőmű alapkövét néhány kilométernyire a paksi atomerőműtől – írja az MTI.

A naperőmű fél éven belül épül meg ötven hektáros területen, 9 milliárd forintos költséggel. Építtetője az MVM Hungarowind Kft., ami 108 kisebb és 2 nagy naperőmű létesítését tervezi idén az országban. A paksi naperőmű 8500 háztartás ellátására lesz képes.

Az MVM Csoport 110 naperőművet épít idén, ezek névleges összteljesítménye 87,6 megawatt, a beépített összkapacitása 104,2 megawatt, éves szinten egy Székesfehérvár nagyságú település villamosenergia-ellátását tudják garantálni.

A paksi beruházás tervezett 9 milliárd forintos költségének 65 százalékát az MVM Csoport saját forrásból finanszírozza, 35 százalékát uniós támogatás biztosítja - mondta el az MTI-nek Gaál József, az MVM Hungarowind Kft. ügyvezetője. A beruházásnak az építés idején komoly munkaerőigénye lesz, de a működtetésnek nem, mert teljesen automatizált rendszerről van szó.

A naperőműpiacon tapasztalható aranylázról már többször írtunk, például itt és itt. Az iparág hazai felfutását az is jelzi, hogy nemrég kiderült, az Orbán-családhoz közeli török üzletember, Adnan Polat is hatalmas napenergia-beruházást tervez tavaly alapított cégével. A témáról itt írtunk részletesebben.