A Revolutért önnek nem kell fizetnie, de másnak igen

2022. október 6., 16:19 Módosítva: 2022.10.07 06:43
127
Az elmúlt években úgy érkeznek az újabbnál újabb fintechcégek, mintha futószalagon gyártanák őket. Lényegében megpróbálnak mindent megadni, amit a hagyományos szereplők képtelenek: fejlett alkalmazást, fokozott kényelmet, széles választékot – és ingyenes szolgáltatásokat.

Manapság számtalan pénzügyi szolgáltatáshoz ingyen vagy legalábbis sokkal olcsóbban is hozzáférhetünk, mint korábban bárki gondolta volna. A legjobban a következő, szinte biztosan megtörtént példa érzékelteti ezt.

Tegyük fel, hogy elegünk van a bankunk díjaiból, és úgy döntünk, hogy kevesebbet akarjuk használni. Kipróbálunk egy neobankot, például a hatszázezer magyar felhasználóval rendelkező Revolutot. Letöltjük az alkalmazást, ami mindent megad, amit akarunk: ingyenes bankszámlát és ingyenes virtuális bankkártyát, valamint egy bizonyos összegig ingyenes pénzküldést és devizaváltást.

Pont kapóra jön ez bécsi kirándulásunkkor, amelyet még korábban terveztünk be. Egy hétig szállunk meg rokonoknál, közben persze gyakran használjuk a Revolutot. Egyszer meghívjuk a kedves rokonainkat egy vacsorára, használva ingyenes virtuális bankkártyánkat, később pedig ők osztanak szét egy közös számlát, amelynek a ránk eső részét pár gombnyomással, ingyen ki tudjuk fizetni, ahelyett hogy pénzért utalunk a mobilbankon.

Utunk végén azt vesszük észre, hogy vészesen fogy a vásárlásra szánt pénzünk, de közel sincs még vége a bécsi költekezésnek. Elvégre meg akartunk venni pár ruhadarabot, amelyet még korábban kinéztünk, de otthoni címünkre nem szállítják őket. Persze tudjuk, mi a megoldás – létrehozunk egy Klarna-fiókot, és több bolttól is rendelhetünk kamatmentes hitelre.

Végül elégedetten, minden kérdésünkre választ kapva utazunk haza. Mivel hiszünk a tömegközlekedés környezetkímélő erejében, vonattal megyünk vissza Budapestre. Így viszont azon kapjuk magunkat, hogy igazán unatkozunk. Szerencsére még korábban letöltöttük a Trading212 alkalmazást, amelyen jutalékmentesen kereskedhetünk részvényekkel. Ötvözzük tehát a kellemeset a hasznossal, elolvasunk néhány részvényelemzést és releváns gazdasági fejleményt, majd mire megvettük a jövőben nagy eséllyel nyereséget termelő részvényt, már a pályaudvaron találjuk magunkat.

Ez az ingyenes fintechszolgáltatásokkal teleszőtt bécsi kirándulás története. Tisztán látszik, hogy milyen helyzetekben jönnek kapóra ezek az alkalmazások. Viszont mindennek van ára, így joggal merül fel a kérdés:

hogyan lehet mindezt ingyen szolgáltatni?

Tovább