Nagyon nehéz év áll a kkv-k előtt

2023. január 20., 10:54 Módosítva: 2023.01.21 09:31
16
Az egész világon a kihívások éve volt 2022, és ez a jelek szerint idén sem lesz másképp. A kis- és középvállalkozások fokozottan sérülékenyek, legyen szó a növekedés finanszírozásának nehézségéről vagy épp a kockázatok elleni védekezésről. Szerencsére érkezik a segítség az innovatív pénzügyi szereplőktől.

A kkv-kat gyakran a modern gazdaságok gerinceként említik. Nem ok nélkül: a vállalatok 90 százaléka ehhez a csoporthoz sorolható. A munkaerőpiacon tízből hét állást ezek a vállalkozások kínálnak, a GDP-nek pedig átlagosan 50 százalékát teszi ki ez a szegmens. Nem nehéz belátni, hogy a kkv-k nehézségei az egész gazdaságra nézve jelentős kockázatot jelentenek, foglalkozni kell a megoldásukkal. A pénzügyi szektor közismert innovátorai, a fintechcégek pontosan ezt teszik.

Drágultak a túlélést jelentő hitelek

A hitelfelvételhez rengeteg negatív érzés társul, ugyanakkor vitathatatlan, hogy a hitel a gazdaság egyik legfontosabb motorja. Az infláció felerősödése a kamatok emelkedéséhez vezetett ugyanakkor, ami a hitelek drasztikus drágulását eredményezte. Így állhatott elő az a helyzet, hogy a nehézségek miatt rengeteg vállalkozás kénytelen hitelért folyamodni, ennek költségei ugyanakkor óriásiak. 

Tovább

Ahol a bandaháború, a rap és a pénzügyi technológia találkozik

2023. január 18., 20:20 Módosítva: 2023.01.19 12:50
9
Az illegális tevékenységek finanszírozása vagy épp a pénzmosás ellen a hagyományos bankoknak és az innovatív startupoknak is nehéz védekezniük. Utóbbiaknál a hiányosságokat a bűnözők bátran kihasználják, sőt, néha még hencegnek is ezzel.

Londonról sok minden eszünkbe juthat: a piros telefonfülkék, a királyi őrök, a Tower Bridge, a Big Ben, de akár a bandaháborúk is. A brit fővárosban komoly problémát jelentenek az erőszakos bűncselekmények – a pandémia legnehezebb időszakától eltekintve évek óta nő ezek száma.

Gyakori a postcode wars, azaz irányítószám-háború. A bűnbandák igyekeznek kisajátítani azt a körzetet, ahol kábítószerrel kereskednek, és egyéb illegális tevékenységeket folytatnak. A terület az aranytojást tojó tyúk. Megszerzése és védelme kulcsfontosságú, gyakran vérontással járó élet-halál harc árán is.

Hogyan kapcsolódnak a bandaháborúk a pénzügyi technológiához? Nos, ennek a kérdésnek a megválaszolásában a drill a kulcs.

Tovább

Mégsem teszi zöldebbé a digitalizáció a bankokat?

2023. január 17., 18:52 Módosítva: 2023.01.18 14:01
1
A technológiai fejlődés óriási lehetőségeket teremt arra, hogy megfelelő válaszok szülessenek a klímaváltozás kihívásaira. A pénzügyi szektor digitalizálódása azonban egyelőre, úgy tűnik, hogy nem fordít elegendő figyelmet a lehetőségek kihasználására.

A digitalizáció egyértelműen a 21. század legmeghatározóbb trendje, az elmúlt bő két évtizedben az élet számos területét újította meg, és emberek millióinak tette könnyebbé a mindennapjait. A kommunikációtól kezdve az oktatáson át egészen a pénzügyekig, számtalan innovatív megoldással találkozhattunk az elmúlt évek során.

Ezzel párhuzamosan az évszázad egyik legnagyobb kihívása a klímaváltozás. Ennek orvoslására számos innovatív megoldás született már, és maga a digitalizáció is nagyban segíthet a klímaváltozás elleni harcban. Számos vállalat meg is kezdte működése „zöldebbé tételét”, aminek szerves része a digitalizáció. 

Tovább

Öt ember, aki átalakulást hoz a pénzügyi világba

2023. január 14., 13:35 Módosítva: 2023.01.15 10:55
49
Életünk jó ideje folyamatosan digitalizálódik, egyre több tevékenység költözik át az online térbe. Az olyan platformok, mint az Instagram, a Facebook vagy a TikTok, sokak közösségi jelenlétében már legalább akkora szerepet töltenek be, mint az iskolájuk, a munkahelyük vagy épp a családjuk.

A pénzügyeink sokáig mégis az analóg világban ragadtak, hiszen ez a szektor az utolsók között reagált a digitalizációs trendekre. Mostanra viszont tektonikus mozgások zajlanak ezen a területen, aminek a folytatásában öt embernek különösen nagy szerepe lehet a közeljövőben is.

Nik Storonsky – a digitális bankolás élharcosa

A Revolut vezérének neve talán keveseknek ismerős, pedig 2022-ben 7,1 milliárd dolláros vagyonával a világ 500 leggazdagabb emberének egyike volt. A Revolut hazánkban is rendkívül népszerű: nagyjából 800 ezer felhasználója van.

A brit neobank a hagyományos bankok alternatívájaként pozicionálja magát. A kínálatban elérhető digitális banki szolgáltatásokat ügyfélbarát kialakítás, kedvező árazás és igényes megjelenés jellemzi. A Revolut példája épp ezért azt igazolja, hogy egy mobilbanki alkalmazás használata is lehet élvezetes.

Tovább

Bahamai ingatlanok, nemzetközi szökés, milliárdokkal megkárosított ügyfelek

2023. január 11., 17:04 Módosítva: 2023.01.12 13:59
49
A kriptovaluták volatilis és kiszámíthatatlan természete nem újdonság. A kriptopiac sok mindenen átment az elmúlt 14 évben, de 2022-ben olyan eseményeknek lehettünk tanúi, amire korábban még nem volt példa a szektorban. A tavalyi évet botrányok, csalások és korrupció árnyékolta be, ami sok milliárd dollárnyi veszteséget okozott több millió ember számára. Ebben a cikkben a tavalyi év legjelentősebb botrányait vizsgáljuk meg alaposabban.

Az FTX-saga

Habár 2022-ben számos negatív esemény volt a kriptopiacon, a legnagyobb visszhangot keltő és legnagyobb károkat okozó botrány egészen az év végéig váratott magára. Ez nem volt más, mint az FTX nevű kriptotőzsde és vezetője, Sam Bankman-Fried bukása. Az egykor második legnagyobb kriptotőzsde igazgatója pillanatok alatt vált fiatal zseniből a kriptoszektor első számú közellenségévé. 

Az FTX 2022. november 11-én csődvédelmet kért, miután a vállalat értékelése pár nap leforgása alatt 32 milliárd dollárról nullára zuhant, éppen úgy, mint az alapító és vezérigazgató Samuel Bankman-Fried 16 milliárd dolláros nettó vagyona. Jogosan merül fel a kérdés: hogy sikerült Samnek összehoznia ezt?

Tovább

Nem tűnnek el, de alaposan átalakulnak a bankfiókok

2023. január 8., 12:13 Módosítva: 2023.01.09 09:14
36
Tíz év alatt 3100-ról 1800-ra csökkent a bankfiókok száma Magyarországon, és ez a trend a világ fejlett országainak többségében is megfigyelhető. Bár sokszor a hátunk közepére sem kívánjuk, hogy be kelljen mennünk egy bankfiókba, régóta ezek a terek pénzügyeink elintézésének meghatározó helyszínei. De akkor miért csökken a számuk, és hogyan alakul át a szerepük a jövőben? Elképzelhető, hogy egyszer még szeretjük a bankfiókokat a jövőben? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

Miért csökken a bankfiókok száma?

A csökkenés alapvető oka, hogy a fióki ügyintézés utazást és várakozást igényel, amit sokan, ha tehetnek, elkerülnek. Ez az attitűd nem az elmúlt tíz évben alakult ki, hiszen régóta a folyamatos rohanás és az időbeosztás kihívásai határozzák meg az életünket. Azok a digitális banki csatornák és szolgáltatások ugyanakkor, amelyek lehetővé tették, hogy nagyobb kompromisszumok nélkül, az otthon kényelméből intézhessük el teendőinket, csak nemrég jelentek meg.

A bankok jó ideje igyekeznek javítani a teljesítményüket az online térben. Erre szükség is van, mert még mindig találkozunk sikertelen digitalizációs kísérletekkel. Van, ahol online számlanyitás címén több száz oldalas digitális dokumentumok egész sorát helyezik az ügyfelek elé. Így a bankfiókba utazás elkerülésével megspórolt energia sokszorosát égetik el a képernyő előtti idegeskedéssel.

Tovább

Új év, új kihívások – pénzügyi tippek az évkezdéshez

2023. január 4., 13:28 Módosítva: 2023.01.05 13:34
16
Újévi fogadalmak nélkül szinte nincs is új esztendő. Ha valaki szeretne életmódot váltani, érdemes újraértékelnie a pénzügyeit is. Nemcsak a jövőjét alapozhatja meg ezzel, hanem a megfogalmazott célját is könnyebben elérheti a megalapozott pénzügyi háttérrel. Lássunk néhány alapvető tippet, amely segíthet életünk új fejezetének elindításában – fintechmegoldásokkal kiegészítve.

Honnan indulunk?

Mielőtt a jövővel foglalkoznánk, muszáj tisztáznunk jelenlegi pénzügyi helyzetünket. Össze kell gyűjtenünk minden fontos pénzügyi adatunkat, és átfogó képet kialakítani arról, honnan indulunk.

Elsőként figyelmet kell fordítanunk a statikus, az adott pillanatban nem változó elemekre:

  • Elérhető pénzek: például a bankszámlán tartott pénz, a készpénz, illetve egyéb könnyen elérhető források.
  • Kintlévőségek: gondolva itt egyebek mellett a kölcsönadott pénzekre.
  • Megtakarítások, befektetések: úgymint a megtakarítási számlán tartott pénz, a részvények, a kötvények és az ingatlanbefektetések.
  • Hitelek, kötelezettségek: a felhasznált hitelkártyakeret, a személyi kölcsön, a jelzáloghitel és az egyéb tartozások.
Tovább

Digitális végrendelet, krioprezerválás: innovatív megoldások a temetkezésben

2022. december 28., 06:44 Módosítva: 2022.12.28 21:48
108
Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy életünk minden területe digitalizálódik. Ezzel párhuzamosan lett a digitális pénzügyi szereplők gyűjtőneve a fintech, a digitális egészségügyi vállalatoké a healthtech, és a sort hosszasan folytathatnánk. Azt viszont kevesen tudják, hogy már a temetkezési iparban is megjelentek a digitalizáció nyomai. Ez az új ágazat a deathtech, de ez korántsem olyan lehangoló, mint amilyennek hangzik.

Teendőink a halálunk után

A deathtech olyan technológiák gyűjtőneve, amelyek a halálesetekhez kapcsolódó ügyintézést és a gyászt teszik egyszerűbbé. A deathtech-ek olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek segítenek a halál körüli teendők megtervezésben személyes és egyedi megoldásokat kínálva az elhunytak családtagjai és barátai számára. A deathtech-ek a teljes temetés megtervezése és a hagyatéki ügyintézés mellett minden apró részletről gondoskodnak annak érdekében, hogy megkönnyítsék a családtagoknak ezt a rendkívüli megpróbáltatásokkal teli időszakot.

Mi köze van mindennek a pénzügyekhez? A deathtech segítségével megkönnyíthető az elhunyt halála után a pénzügyek kezelése és adminisztrációja. Ez olyan tevékenységeket foglalhat magában, mint például a vagyontárgyak és a vagyon felosztására vonatkozó rendelkezések meghozatala, az adósságok és a fennálló számlák kifizetésének kezelése, valamint a számlák és egyéb eszközök tulajdonjogának átruházása.

Tovább

Robotok versenyeznek a pénzünkért – megéri rájuk bízni a befektetéseinket?

2022. december 27., 19:55 Módosítva: 2022.12.28 08:04
31
Így vagy úgy, de sokan élvezzük a gépek munkájának gyümölcsét – legyen szó robotokról vagy mesterséges intelligenciáról. Autóink nagy része robotok közreműködésével készül a gyártósoron, közösségimédia-hírfolyamunkat pedig jellemzően mesterséges intelligencia rakja össze. A befektetések világa sem más, ahol a robottanácsadók vennék át a stafétabotot.

Nemrég újra forró téma lett a mesterséges intelligencia. Az OpenAI bemutatta chatbotjának legújabb verzióját, amely angolul és magyarul is magas szinten kommunikál. A mindennapi beszélgetéstől az összetett esszéig bármire képes.

Nincs ok az aggodalomra

Mint minden alkalommal, amikor a figyelem középpontjába kerül a mesterséges intelligencia, most is a hangját hallatja a gépektől reszketők tábora.

Egyesek azért aggódnak, mert attól tartanak, hogy a mesterséges intelligencia:

  • felülmúlja az emberi intelligenciát,
  • döntéshozatalának és rosszindulatú felhasználásának negatív következményei lehetnek,
  • kiszoríthatja az embereket munkahelyeikről, esetleg
  • képes lesz önállóan gondolkodni és döntéseket hozni.
Tovább

Csalók és géniuszok – a legjobb új üzleti filmek és sorozatok

2022. december 27., 16:26 Módosítva: 2022.12.28 11:22
41
Elmúlt a karácsony, de sokan még mindig a jól megérdemelt pihenésüket töltik. Ők a két ünnep között is le tudnak ülni megnézni egy-egy jó filmet vagy sorozatot az egész éves hajtás után. A kötelező klasszikusok újranézése is nagyszerű program lehet, de vannak, akik ilyenkor az újdonságokat keresik. A folytatásban elsősorban nekik adunk ötleteket az elmúlt időszak legjobb, az üzleti világban játszódó alkotásaival.

Nem volt mindig egyértelmű, hogy az emberek szívesen néznek dramatizált történeteket pénzügyi botrányokról vagy startupcégekről és alapítóikról. Mára viszont egyre több ilyen témájú alkotás jelenik meg. Szeretjük megismerni és karikatúrajelleggel ábrázolni a dollármilliárdos üzletembereket, és élvezzük, amikor a zsenialitás és a szélhámosság között elmosódnak a határok. 

A kibukott (2022)

Vannak esetek, amikor nagyon egyszerű különbséget tenni géniusz és csaló között. A kibukott egy hamis ígéret lelepleződését mutatja be. Az előző évtized közepén még a legnagyobb hatású vállalkozók között emlegették Elizabeth Holmest, a Theranos biotechnológiai vállalat alapítóját. Cége ugyanis azt állította, néhány csepp vérből képes hatékonyan kiszűrni olyan betegségeket, mint a rák vagy a cukorbetegség. A valóság ezzel szemben az volt, hogy a Theranos gépei nem voltak képesek erre, a levett vért általában hagyományos laborokba hordták tesztelésre.

Amanda Seyfried
Amanda Seyfried
Fotó: Beth Dubber / HULU

A kibukott (The Dropout) ezt a folyamatot mutatja be a kiváló Amanda Seyfried főszereplésében, aki tűpontosan idézi fel Holmes mesterségesnek ható kisugárzását és mimikáját. A sorozat nem veszi magát komolyabban a szükségesnél, így a botrányos események sokszor legalább annyira szórakoztatók, mint amennyire megdöbbentők. 

Tovább

Megmagyarázhatatlan jelenségek a tőzsdén – anomáliák, és amit tudni érdemes róluk

2022. december 17., 16:52 Módosítva: 2022.12.18 09:32
4
A tőzsdék összetett és folyamatosan fejlődő rendszerek, amik néha olyan anomáliákat mutatnak, amelyeket nehéz megmagyarázni vagy megjósolni. Ezek a helyzetek problémát jelentenek a befektetőknek és a pénzügyi intézményeknek egyaránt: nehezítik a megalapozott döntéshozatalt vagy a kockázatkezelést.

A piacok hatékonyak – elvileg

Az anomália fogalmát érdemes már az elején tisztázni: általában egy furcsa vagy szokatlan eseményt tekintünk anomáliának. A pénzügyi piacokon viszont az anomáliák azokra a helyzetekre utalnak, amikor egy értékpapír vagy eszközcsoport a hatékony piac elméletével ellentétesen teljesít. 

A részvényárak minden rendelkezésre álló információt tükröznek egy adott pillanatban – a piacok hatékonyak tehát, elméletben. Az új információk folyamatos megjelenése és gyors terjedése miatt azonban a hatékony piac állapotát rendkívül nehéz elérni, és még nehezebb fenntartani. Számos piaci anomália létezik; egyesek egyszer fordulnak elő, és eltűnnek, míg mások folyamatosan megfigyelhetők.

Tovább

A bankkártyák (is) feleslegesen szennyezik a környezetet

2022. december 12., 11:11 Módosítva: 2022.12.12 14:15
Hol vannak már azok az évek, amikor papírpénzzel és érmékkel teli pénztárcákat kellett beletuszkolnunk a zsebeinkbe? Most a bankkártyák járják világhódító útjukat, és használatuk folyamatosan bővül. Már Magyarországon is elég csak egy bankkártyával vagy okostelefonnal elindulni otthonról…

A bankkártyák egyik gyakran hangoztatott előnye, hogy visszaszorítják a készpénzhasználatot. A készpénzmentesítés pártfogóinak méretes tábora a fenntarthatóság és a környezetvédelem támogatójának is érzi magát: elvégre, ha csökken a készpénz iránti igény, és vele együtt visszaesik a pénznyomtatás, akkor közvetlenül és közvetetten is számottevő energiafelhasználástól és károsanyag-kibocsátástól lehet megóvni a Földet.

De biztos, hogy ennek a célnak az eléréséhez a bankkártya a legjobb megoldás?

Tovább

Innovatív bankszámlák, biztosítások és befektetések – kizárólag nőknek!

2022. december 9., 19:24 Módosítva: 2022.12.10 06:36
Mára nagyjából kialakult egy kép arról, miként néznek ki az olyan közismert pénzügyi szolgáltatások, mint a folyószámlák, a nyugdíj-megtakarítási számlák vagy épp a biztosítások. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ezek többségét inkább a férfiak igényeire szabták, még ha ez nem is látszik azonnal. Napjainkban innovatív pénzügyi szolgáltatók sora kínál ugyanakkor már kifejezetten nőknek szóló pénzügyi megoldásokat is.

Ahogy a bevándorlóknak szóló pénzügyi szolgáltatások esetén, úgy itt is jogosan merül fel a kérdés, miért van szükség kifejezetten nőknek szóló konstrukciókra. Miért nem egységesítik inkább ezeket a megoldásokat úgy, hogy mindenkinek megfeleljenek?

Tovább

Kiszámíthatóan észszerűtlenek vagyunk a pénzügyi döntéseinkben

2022. december 2., 17:03 Módosítva: 2022.12.03 10:22
Az emberek gyakran irracionálisan hoznak döntéseket, és ez a viselkedés kategorizálható is. A hibák mérséklésében és megelőzésében segíthet azonban, ha megismerjük, hogyan hatnak ránk ezek a viselkedési formák.

A kérdéskör jó ideje foglalkoztatja a közgazdászokat. A viselkedésalapú pénzügyek („behavioral finance”) koncepcióját már az 1970-es évek végén kidolgozták. Ez lényegében a közgazdasági elmélet azon buktatóit mutatja be, amelyek a racionalitás feltételezéséből indulnak ki. Nézzük, melyek azok a kognitív és érzelmi torzítások, amelyek hatással lehetnek a pénzügyi döntéshozatalra!

Tovább

Mi jut eszedbe a csokoládéról? Erre szinte biztosan nem gondolnál

2022. december 1., 06:53 Módosítva: 2022.12.02 06:00
82
Napról napra gyermekek tömege várja, hogy újra csokoládét ehessen. Mindeközben napról napra gyermekek tömege kényszerül rabszolgamunkára azért, hogy elkészüljön ez a szinte mindenki által kedvelt édesség. A csokoládéipar erősen támaszkodik az illegális munkára – és ez olyan probléma, amit a legnagyobb vállalatok sem tudnak megoldani.

Teun van de Keuken, egy holland médiaszemélyiség még a 2000-es évek elején dolgozott egy jelentésen a csokoládéiparról – ekkor tudta meg, hogy szinte minden csokoládé mögött gyermek- és rabszolgamunka van… És azt is, hogy ezért szinte senkit sem vonnak felelősségre.

A csokoládé valódi ára

Először televíziós műsorában igyekezett felhívni a figyelmet a problémára. Nem is akárhogy: vádat akart emelni saját maga ellen, mivel a csokoládévásárlással tudatosan vett egy illegálisan gyártott terméket. Az ügyészek végül nem reagáltak érdemben a kezdeményezésre, de legalább a holland lakosság jelentős része szembesült azzal, hogy mi a csokoládéfogyasztás valódi ára.

Tovább

Pénzügyekben már jó ideje felnőttek lehetnek a gyerekek – A családi bankolás világa

2022. november 28., 18:53 Módosítva: 2022.11.29 10:18
A pénzügyeink feletti kontroll megszerzése egy életen át tartó munka, éppen ezért kiemelten fontos, hogy a pénzügyi ismereteket és a pénzkezelést minél előbb elkezdjük tanítani. A fiatalok pénzügyi tudatosságának növelése érdekében már korán meg kell ismertetni őket a pénzügyi szolgáltatásokkal. Ehhez pedig olyan digitális megoldásokra, felületekre és alkalmazásokra van szükség, amelyek könnyen és intuitívan kezelhetők.

A családi bankolás hatalmas lehetőségeket rejt. Egyrészről azért, mert a gyerekek és tinédzserek sokkal nyitottabbak az újításokra és a hagyományostól eltérő szolgáltatásokra, vagyis sikeres termékfejlesztéssel tartós szemléletformálás valósítható meg. Másrészről minél fiatalabb valaki, annál erősebb kötelék alakítható ki közte és a bankja között, erre pedig tartósan lehet építeni, idővel a családi bankok termékpalettája az ügyfelekkel együtt válhat érettebbé, ami megnyitja az utat a hosszú távú együttműködés előtt.

Közös célok – egyszerű eszközök

De kezdjük az elején. Mi a családi bankolás, és mire jó egyáltalán? Az elnevezésben minden benne van:  a családtagok közösen takarékoskodnak azért, hogy megvalósíthassanak egy kitűzött  célt. A terv szólhat egy új otthonról vagy egy nagyobb összeg összegyűjtéséről, amiből majd a gyerekek felsőoktatását lehet finanszírozni. Nem kell azonban mindig nagy dologra gondolni: kitűzhetők kisebb célok is, például egy ruha, cipő vagy játék megvásárlása. A családtagok számára a digitalizáció nagymértékben megkönnyíti a pénzügyek kezelését. Egy digitális applikáció használata a legjobb módja annak, hogy a kitűzött célokat egyszerűen és hatékonyan el lehessen érni. 

Tovább

Érkeznek a bevándorlóknak szóló pénzügyi termékek

2022. november 26., 19:59 Módosítva: 2022.11.27 20:35
Mostanra a társadalmak szinte minden szegmense hozzáfér a saját igényeire szabott pénzügyi szolgáltatásokhoz, a bevándorlók is. Ez egyébként nem volt mindig így, de az elmúlt néhány évben főként a fintechcégek tevékenysége nyomán egyre több, nekik szánt megoldás jelent meg a piacon. De miért van ezekre szükség?

Röviden azért, mert a bevándorlók helyzete egyedi, sérülékenyek, amikor megérkeznek egy másik országba, ezért a szükségleteiknek a hagyományos pénzügyi szolgáltatások nem felelnek meg. Már amennyiben elérik azokat, hiszen a legnagyobb probléma, hogy a legtöbb pénzügyi szereplő az általa elvárt információk hiányában nem szívesen szolgálja ki őket. Ez üzleti szempontból érthető, de a közeg felelőssége az, hogy változtasson a status quón. Szerencsére ezen sokan dolgoznak, aminek fontosságára az ukrajnai helyzet is rámutat.

Miért nem a bankok szolgálják ki a menekülteket?

Ezt a folyamatot inkább a fintechek vezetik, a hagyományos pénzintézetek ritkán aktívak ezen a fronton. Ennek elsődleges oka, hogy utóbbiaknak sokkal többe kerülne egy bevándorlókra szabott számlacsomag fejlesztése, mint amennyi bevételt reálisan várhatnának attól. Nem meglepő módon nem a hazájukat elhagyó emigránsok kiszolgálásában van a nagy pénz. A kicsiért pedig inkább a fintechek hajolnak le, és közülük sem a nagyobbak.

Tovább

Életünk minden zugában jelen vannak már a szuperappok

2022. november 19., 18:27 Módosítva: 2022.11.19 21:49
Életünk egyre szerteágazóbb, összetettebb és hangosabb. Mivel az új problémák és jelenségek új megoldásokat hoznak, minden területen megjelentek azok az újdonságok, amelyek kicsit rendet tesznek a hétköznapok zajában. Az online térben és a pénzügyi szektorban sincs ez másképp, a szuperappok hódítása is ennek a folyamatnak az eredménye.

Érdemes talán rögtön azzal kezdeni, hogy mi is az a szuperapp. A Gartner technológiai tanácsadó értelmezése szerint ezek olyan alkalmazások, amelyek egymaguk helyettesítenek több appot a fogyasztók életében, és egy áttekinthető, személyre szabható ökoszisztémát adnak a kezükbe. Nem kell megijedni ettől a technikai definíciótól, nézzük inkább, milyen logika áll a dolog mögött.

Mindenhol ott vannak, csak nem tudjuk

A szuperappok lényegében a szupermarketek online megfelelői – nem csak a nevük hasonlít. A szupermarketek sikerüket nagyrészt annak köszönhették, hogy a vásárlóknak elég volt egy boltba bemenniük, ahol egyben megvásárolhatták a különböző élelmiszereket és háztartási cikkeket. 

Tény persze, hogy a klasszikus piac egy családiasabb közeg, ahol sok termékből ráadásul jobb minőséget kapunk, mint ha valamelyik élelmiszerlánc üzletébe tévedünk be. Rengetegen el is mondják, hogy a termelőknél kellene többet költeni, ők jobbat adnak, és jobban rá is vannak szorulva a vásárlókra. 

Tovább

Nem, még mindig nincs alapjuk a horoszkópoknak

2022. november 18., 19:18 Módosítva: 2022.11.19 11:30
Szinte mindenki találkozott már horoszkóppal. Van, aki talán tudja, mi a csillagjegye, és ennél több nem is kell neki. Van, aki azt hiszi, hogy egy születési dátum alapján teljesen ismeri a másikat. Bárki bármit is gondol, a pszichológia már évek óta igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy tudományosan nem állják meg a helyüket a hangzatos személyiségleírások.

A történelem során számtalan ember jutott hírnévhez és hatalomhoz mások megvezetésével. Csak egyvalaki nyerte el viszont azt az elismerést, hogy az emberek hiszékenységére rávilágító viselkedési jelenséget nevezzenek el róla.

P. T. Barnum leginkább vándorcirkusza miatt lehet ismerős, azonban színházat és múzeumot is üzemeltetett, mellette pedig aktív politikus volt. Színes élete során nagyban épített az emberi könnyelműségre, egyesek neki is tulajdonítják azt a kifejezést, miszerint „minden percben születik egy balek”.

A PSZICHOLÓGIA A BARNUM-HATÁS ELNEVEZÉSSEL DÍJAZTA P. T. BARNUM ÉLETMŰVÉT.

A Barnum-hatás legnépszerűbb kísérletét Bertram R. Forer végezte el 1948-ban. Egy bevezető pszichológiai órán személyiségtesztet adott 39 egyetemi diáknak. A hallgatók mind kitöltötték, Forer pedig egy héttel később kiosztotta a tesztek kiértékelését. A kísérletben az a csavar, hogy mindenki ugyanazt az általános kiértékelést kapta.

Tovább

Esnek a részvények – felkészül a bor, a karóra és a sportcipő

2022. november 13., 09:06 Módosítva: 2022.11.14 12:17
Nincs túl jó éve a részvény- és kötvénypiacoknak. A nemzetközi gazdasági és politikai fejlemények erősen rányomják a bélyegüket az árfolyamokra. A rekordmagasságok után a legtöbb prominens index kétszámjegyű mínuszban van idén. A befektetők viszont szeretnék megvédeni megtakarításaik értékét, ezért egyre többen alternatív megoldások felé kacsintgatnak.

Ha befektetésekről van szó, akkor a pénzügyi szektorban hagyományosan részvényekre és kötvényekre, adott esetben tőzsdén kereskedett befektetési alapokra gondolhatunk. Azonban egy ideje az alternatív befektetések piaca is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A legszembetűnőbb talán a prémium italok és a luxusórák, valamint a sportcipők és egyéb gyűjtemények térnyerése. De ezeken túl szinte bármi megjelenhet a kisebb és a nagyobb befektetők portfóliójában.

Mi vezetett ide?

Miután a 2007–2008-as gazdasági világválság során a tőzsdék bedőltek, a befektetők újra realizálták, hogy nem tehetnek mindent egy lóra. Így újonnan felértékelődtek az alternatív befektetési eszközök. A terület jelentős része sokáig a nagy, intézményi befektetőkhöz és a legvagyonosabb magánszemélyekhez tartozott. A priváttőke-, a kockázatitőke-, valamint a fedezeti alapokba minimum több százezer dolláros befektetéssel lehet belépni, de ez az összeg simán felkúszhat több millió dollárig is.

Később a 2010-es évek vége, valamint 2020-as évek eleje felé a sportcipők váltak váratlanul sikeres befektetési slágerré. Főleg fiatalok kezdtek el óriási összegekért cipőket vásárolni – a hivatalos eladási árnak akár az ötszöröséért is el tudtak adni egyes darabokat, méghozzá konzisztensen. Egy adott ponton már saját informális tőzsdéjük is lett a StockX platformmal. A jelenség mögött több tényező áll: a saját cipőket kiadó mainstream rap- és trapelőadók népszerűsége, a közösségi médiás hypekultúra elterjedése, valamint a szándékosan szűk cipőkínálat.

Tovább

Vég, de megtisztulás is jöhet a kriptoszektorban a káosz után

2022. november 12., 08:02 Módosítva: 2022.11.13 06:21
Ember legyen a talpán, aki az elmúlt napokban folyamatosan képben tudott maradni a kriptoszektor legfontosabb eseményeivel. Az viszont már látszik, hogy a világ második legnagyobb kriptotőzsdéje a csőd szélén táncol, és nem jók az esélyei. Időközben érkezett a hír, hogy az FTX ma kezdeményezte a csődeljárási folyamatot az Egyesült Államokban.

Az FTX-ről van szó, amelyet mérete miatt a többség immunisnak tartott az ilyen esetekre. A valóság viszont ellentmond a várakozásoknak, ami a teljes kriptoszektorba vetett hitet megtépázhatja. Nem véletlen mondják sokan, hogy a kripto összeomlása sem zárható ki.

A rivális dobott volna mentőövet

A hét elején egyre szélesebb körben terjedt el az az értesülés, miszerint az FTX-nek likviditási gondjai vannak (azaz nem áll rendelkezésére elegendő készpénz vagy gyorsan készpénzzé tehető eszköz), és egy válsághelyzet sem zárható ki. Válaszul a platform egyre több neves befektetője számolta fel ottani befektetéseit és vette ki a pénzét. Ahogy az lenni szokott, a bizalom megrendülésével önbeteljesítővé váltak a likviditási válsággal kapcsolatos jóslatok. A technikai részletek hosszas kifejtésétől most eltekintünk, ezekről itt olvasható egy részletes beszámoló.

Tovább

Hasznosabb dolgokra taníthat a Monopoly, mint gondolná

2022. november 7., 11:55 Módosítva: 2022.11.08 07:38
Manapság ha pénzügyi edukációra gondolunk, akkor online kurzusok vagy száraz, szakszavakkal teli magyarázatok jutnak eszünkbe. Már ha valakinek erről eszébe jut valami, hiszen a mindennapi élethez szükséges pénzügyi ismeretek átadása nem kap kellő figyelmet a társadalmunkban és az oktatási rendszerben sem. A legjobb lehetőséget sok szempontból egy népszerű és megosztó társasjáték, a Monopoly jelenti.

Ez elsőre meglepő lehet. Bármilyen unalmasnak tartjuk sokszor a THM és a kamatos kamat hosszadalmas ecsetelését, mégis ezt tartjuk igazi pénzügyi oktatásnak. Pedig gyakran nem száraz anyagokból lehet a legtöbbet tanulni. A Monopoly például azért kiváló eszköz az edukációra, mert egy játék. A játékos tanulás közismerten hatásos, főleg, ha menet közben észre sem vesszük, hogy tanulunk. A kisgyermekes szülők közül sokaknak ismerős lehet a tanításnak való merev ellenállás, a játékok pedig pont ezt a dacot tudják áthidalni. 

Már a társasjáték története is izgalmas tanulságokkal jár, induljunk el tehát a történetünk elejéről, ahogy azt Niall Ferguson történész is tette A pénz felemelkedése című könyvében.

A barátságok gyilkosa 1903 óta

A Monopolyt Elizabeth Phillips álmodta meg 1903-ban, igaz, ekkor még Landlord’s Game néven. A közgazdaságtant lelkesen követő alkotó célja az volt, hogy felhívja a figyelmet egy általa aggályosnak tartott általános jelenségre. Egész pontosan arra, hogy az ingatlantulajdonosok mindig a bérlők pénzéből szedik meg magukat. Phillips ezért olyan játékot hozott létre, ahol csak az ingatlan után kellett volna adózni, így a játékosok talán elgondolkodtak volna rajta, hogy milyen igazságtalan valójában a jelenlegi rend.

Tovább

Észre sem vesszük, a biztosítók bárhonnan adatot gyűjthetnek

2022. november 3., 15:11 Módosítva: 2022.11.04 11:19
Miután töretlenül terjeszkedik a pénzügyi szektorban, piaci értesülések szerint a biztosítások területére is belép az Apple. A techóriás ehhez az Apple Watch okosóra gazdag adatvagyonát használja fel, ami betekintést nyújt minden felhasználó egészségügyi állapotába. Az óriási fejlemény rávilágít a biztosítási technológia érdekes világára.

Nagyon leegyszerűsítve: a biztosítás egyfajta pénzügyi védelem az emberek számára, amely kisebb vagy nagyobb károk esetén pénzügyi segítséget nyújt. Biztosítás nélkül az ember arra játszik, hogy nem éri semmilyen jelentős veszteség, ami kifejezetten kockázatos pénzügyi döntés. Gyakran megéri befizetni a biztosítási díjat, és nyugodtabban élni az életet. 

Azonban sokan még a felkínált nyugalom ellenére sem kötnek biztosítást. Ennek több oka is lehet – nem megfelelő tájékozottság, magasnak ítélt biztosítási díjak vagy túl bonyolult folyamatok. Az új vonalas biztosítási technológia, azaz insurtech igyekszik megoldást nyújtani minden kihívásra, ezáltal többek számára népszerűsítve a biztosításokat.

Tovább

Felrobbanthatja a bankszektort az Apple

2022. október 29., 17:37 Módosítva: 2022.10.30 17:12
94
Forradalmi változások közelednek a bankszektorban. A közeget eddig is folyamatos versenyfutás jellemezte, most viszont kívülről érkezhet fenyegetés a bankok számára. Jelen állás szerint az Apple a legizgalmasabb kihívó, a technológiai óriás gőzerővel készül arra, hogy végleg megváltoztassa a bankolást.

Senki ne érezze magát rosszul, ha lemaradt az Apple elmúlt években bemutatott pénzügyi megoldásairól, mert néhány kivétellel ezek még nem érhetők el Magyarországon. A sort annak idején az Apple Pay nyitotta. A hazánkban is népszerű szolgáltatás egyszerűen teszi lehetővé, hogy az iPhone-tulajdonosok telefonjuk segítségével hajtsanak végre érintésmentes fizetéseket.

Jöttek, láttak, győztek, és maradtak

Az Apple Payt mostanra több mint 500 millióan használják világszerte, vagyis az úttörő projektből hatalmas sikersztori lett. Ez kellett is ahhoz, hogy a sor folytatódhasson, többek között egy hitelkártyával. Az Apple Card páratlanul barátságos feltételeket – díjmentességet és alacsony kamatokat – kínál az ügyfeleknek. 

Tovább

Három napig a világ leggazdagabb embere volt

2022. október 28., 17:45 Módosítva: 2022.10.29 21:33
A technológiai szektorban már láthattunk óriási nyerteseket és veszteseket is egyaránt. Néhány esetben még csak nem is kell különböző emberekre gondolni. Masayoshi Son nevéhez egyszerre fűzhető a történelem egyik legjobb befektetése, valamint egyik legnagyobb vesztesége is.

Masayoshi Son életében fellelhető számos olyan, már-már filmbe illő elem, amely többször is visszaköszön a világ legsikeresebb embereinek sikersztorijaiban.

Koreai bevándorlók leszármazottjaként, illegálisan felhúzott házban, szerény körülmények között nőtt fel Japánban – adott a nehéz kezdés.

  • Apja illegális alkohol vállalkozása egyszer csak elkezdett beindulni, és Sonnak lehetősége nyílt egy jobb iskolába járni – megkezdődött az előrelépés.
  • Tizenhat évesen mindent megtett, hogy találkozzon Dan Fudzsitával, az ország egyik legnagyobb üzletemberével. Sok próbálkozás után sikerült, és aranyat érő tanácsot kapott – bekövetkezett a sorsfordító pont.
  • Családjával később kiköltözött az Egyesült Államokba, ahol folytatta tanulmányait. Fudzsita tanácsait megfogadva szinte sorozatban alapította a sikeresnél sikeresebb cégeket, amelyeket később milliódollárokért adott el – megszületett a komplett üzletember.
Tovább

Hemzseg a TikTok az önjelölt pénzügyi tanácsadóktól

2022. október 22., 05:48 Módosítva: 2022.10.23 07:34
Az elmúlt évek a közösségi médiában a TikTok térnyeréséről szóltak. Ez nem csupán a platform hatalmas népszerűségében mutatkozik meg, de abban is, hogy a riválisok is elkezdtek hozzájuk hasonlítani, gondoljunk csak az Instagramra vagy a YouTube-ra. A TikTok algoritmusa számos dologban eltér a riválisokétól, ennek előnyei és hátrányai egyaránt vannak. Inkább az utóbbiak közé sorolható az önjelölt pénzügyi tanácsadók virágzása a felületen.

Az amatőr pénzügyi „szakértők” kapcsán általában a Redditet említik, amihez hozzájárult, hogy 2021 elején több részvény árát is az ottani lakossági befektetők nyomták fel az egekbe. Pedig a TikTokon is hatalmas népszerűséget élveznek a pénzügyi tartalmak, vagyis a FinTokok. A főleg befektetési és személyes pénzügyi tippeket tartalmazó videók 2022 elejére például már 10 milliárd megtekintés felett jártak. A FinTok ezzel mára egy külön ökoszisztémát jelent a platformon belül.

A papír helyett az előadókészség számít

A probléma nem az, hogy jól futnak ezek a videók. Sokkal inkább az az aggasztó, hogy a felhasználók jelentős része nem tudja felmérni azok hitelességét, és hajlamosak tényként kezelni a hallottakat.

Tovább

Egy új világnak ígérkezett, most már alig érdekel bárkit

2022. október 21., 10:20 Módosítva: 2022.10.22 06:28
Tavaly év végén, idén év elején sokakat megbotránkoztatott a metaverzum koncepciója. Szinte minden médiumnál rémhírek jelentek meg egy olyan virtuális világról, amely beszippantja az embereket és tönkreteszi a személyes kapcsolatokat. Mostanra azonban kiderült, hogy az embereknek nincsen okuk az aggodalomra – a metaverzum-kezdeményezéseknek azonban bőven van.

Maga a metaverzum szó egy 1992-es sci-fi-regényben jelent meg először, mint egy virtuális tér. Napjainkban folyamatosan alakul pontos jelentése, azonban nem kerültünk messzire a kezdetektől. Lényegében egy olyan virtuális világról van szó, amelyben a közösségi interakciók során számos technológiai megoldás is jelen lehet, mint például a virtuális és a kiterjesztett valóság, a mesterséges intelligencia, valamint a blokkláncra épülő digitális gazdaság is.

Tovább

Az ingyenhitel megosztóbb, mint gondolná

2022. október 14., 11:32 Módosítva: 2022.10.14 17:56
12
A jelen gazdasági helyzetben kevés dologra kapjuk fel úgy a fejünket, mint egy kamatmentes hitelre. Az elmúlt években nagyot ment ez a megoldás, a terület legnagyobb szolgáltatói több milliárd dollárt kaptak a befektetőktől, és a fintechszektor legnagyobb nevei közé emelkedtek. Ez a terület a BNPL, az angol „buy now, pay later” kifejezés mozaikszava. Ez magyarul annyit tesz: „vásárolj most, fizess később”. Jól hangzik, nem? Igazából igen is, meg nem is.

Kezdjük a definícióval: a BNPL segítségével a fogyasztók hitelre vásárolhatnak például egy boltban, vagy egy webshopban. A szolgáltatást akkor lehet igénybe venni, amikor egyébként is fizetnénk. A BNPL segítségével a végösszeg több, általában 3-4 részletre bontható, amelyeket fix időközönként kell befizetni. A leggyakoribbak a kétheti és a havi részletfizetéses konstrukciók. A vásárláskor csak az első részletet vonják le, így akár olyan terméket is megengedhetünk magunknak, amelyet egyben nem tudnánk azonnal kifizetni.

A rövid futamidejű (1–3 hónapos) BNPL-hitelek jellemzően kamatmentesek, maximum a késedelemért kell díjat fizetni, de van, ahol azért sem, ha a vásárló gyorsan pótolja az elmaradást. A hosszabb futamidejű hitelek is megjelentek már a piacon, 6 hónaptól jellemzően már kamatok is tartoznak a szolgáltatáshoz.

Tovább

A jövőben készpénz és bankkártya sem kell a fizetéshez – elég lesz egy mosoly

2022. október 13., 16:32 Módosítva: 2023.02.06 15:49
434
Észre sem vesszük, de egyre gyakrabban hagyatkozunk egyedi fizikai vonásainkra mindennapi vásárlásaink során. Az Apple Pay, a Google Pay és a Samsung Pay rengeteg ember számára tette feleslegessé a pénztárcát. Ebben pedig óriási szerepet játszott az, hogy ujjlenyomatunkkal vagy arcképünkkel is jóváhagyhatjuk a fizetést. Lássuk hát közelebbről, mi mást tartogat még a biometrikus fizetések világa.

Az emberek fizetési szokásai az elmúlt száz évben óriási változásokon mentek keresztül. A készpénz mellett bankkártyák sora jelent meg, valamint felerősödött az online vásárlás és a mobilfizetés is. Azonban akármilyen módját is választjuk a fizetésnek, mindig igazolnunk kell valamilyen módon, hogy valóban mi kezdeményeztük. A biometrikus fizetési megoldások újabb és újabb lehetőségeket tárnak fel ezen a területen.

Tovább

Csak papíron zöldek a bankok, és ez egy ideig így is marad

2022. október 6., 16:20 Módosítva: 2022.10.06 21:22
62
Manapság nehezen találunk olyan bankot, amely ne állítaná magáról, hogy hatalmas figyelmet szentel a környezetvédelemnek. Ez önmagában jó hír lenne, van azonban egy nehezen kikerülhető tény: olyan bankot sem találunk ugyanis egykönnyen, amely valóban zölden végzi a tevékenységét.

Ez a disszonancia vezet ahhoz a világszerte mindenütt megfigyelhető helyzethez, hogy a pénzintézetek megtévesztik ügyfeleiket és a nyilvánosságot saját fenntarthatóságukkal kapcsolatban – és a mutatvány sajnos több szempontból is működik. Okos marketinghúzások, szabályozási hiányosságok és pszichológiai tényezők is hozzájárulnak a sikerhez.

Nem minden a külső

A probléma megértéséhez érdemes definiálni a megfigyelt jelenséget. Ez a greenwashing, ami szó szerinti fordításban zöldre mosást jelent.

LÉNYEGÉBEN ARRÓL VAN SZÓ, HOGY EGY VÁLLALAT KIFELÉ ÚGY TESZ, MINTHA ZÖLD LENNE, EZT AZ ÜZENETET PEDIG ERŐTELJES MARKETING- ÉS PR-TEVÉKENYSÉGGEL IGYEKSZIK ELJUTTATNI A FOGYASZTÓKHOZ.

Valójában viszont szinte semmi sem változik a korábbiakhoz képest, a cég tevékenysége pont ugyanolyan káros marad a környezetre nézve.

A greenwashing sajnos szinte minden szektorban előfordul, egyre többen nyúlnak ehhez az eszközhöz. Két formáját érdemes megkülönböztetni. Az egyik esetben egyszerűen hazudik magáról a vállalat – ezt valamivel könnyebb lefülelni. A második típus kifinomultabb, emiatt veszélyesebb. Lényege, hogy nem állítanak valótlanságot, de egy apró jelentőségű tényt (például sok fát ültetnek céges szinten) felnagyítanak, így azt a benyomást keltik, hogy ez a szellemiség általánosságban jellemzi a cég működését. Mondanunk sem kell, hogy ez a valóságban nincs így.

Tovább