Ez indokolja a változtatásokat a napelemeknél

2023.09.19. 11:20 Módosítva: 2023.09.19. 11:20
A közelmúltban több alkalommal is változtak a napelemekre vonatkozó szabályozások. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány most egy írásban foglalta össze, mi indokolta ezen változtatásokat.

Az utóbbi hetekben egymást érték a változások a hazai napelem-szabályozásban. A múlt héten a szaldóelszámolásokra vonatkozóan jött egy nagy változás. Az a szabályozás némi félreértést is eredményezett, így Steiner Attila államtitkár tisztázta a minap a helyzetet.

Az Oeconomus elemzésében most azt írták, a közelmúltbeli változások alapján egyértelművé vált, hogy

a jövőben sokkal nagyobb tudatosságra és tervezésre lesz szükség a napelemes rendszerek telepítésekor, kialakításakor.

A szaldóelszámolás feltételeinek módosításáról azt írták, hogy „az Európai Unió előírása miatt a háztartási méretű kiserőművek (HMKE), így a háztartási napelemes rendszerek esetében a Magyarországon alkalmazott éves szaldóelszámolási rendszer legkésőbb 2023. december 31-ig lehet érvényben. A változtatások tehát nem légből kapottak”, egy uniós előírás miatt van szükség ezekre. 

Mint írták, az EU egy, az eddiginél pontosabb rendszert várna el az elszámolások terén, és azt, hogy a háztartások „piacibb” áron kapjanak áramot. Ezen túl az elszámolásban bevezetett változást az is indokolja, hogy „az egyébként is kihívásokkal szembenéző hálózati infrastruktúra a tárolás miatt még nagyobb terhelést kap”, amivel kapcsolatban a kormány egy napelem-visszatáplálási moratóriumot hirdetett, és ezt csak 2024 januárjától kezdik el feloldani. 

„Az óvatosság egyébként érhető, hiszen a fotovoltaikus teljesítménybővülésben Magyarországon a 2022-es rekordév volt, ugyanis 1100 megawattos volt a bővülés. Ehhez pedig azt is hozzá kell tenni, hogy 2023 első hét hónapjában 12 hónapnyi új kapacitás épült ki, ez pedig egyértelművé teszi, hogy az idei év újabb rekordot hoz majd a napelemek terjedésében” – írta az Oeconomus.