Pörög az építőipar, de mire elég ez?

2015.05.12. 11:41

Már harmadik hónapja nő jelentősen az építőipari termelés, viszont a cégeknek arányaiban egyre kevesebb a megrendelése, írja a Portfolio a KSH friss adatai alapján.

Márciusban az építőipar termelése 6,3 százalékkal haladta meg az előző havi szintet. Ez már a harmadik egymást követő hónap, amikor az ágazat jelentős bővülést mutat fel. Így éves alapon már 12,7 százalékos növekedést jelez a KSH. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: éves alapon az épületeké 9,8, az egyéb építményeké 16,4 százalékkal. Utóbbi azért nőtt ennyire, mert az adatot nagyon megdobta, hogy az országban sok állami beruházás zajlott, például útépítések, vasút-felújítási munkák, és közműfejlesztések.

Elképesztően skizofrén a magyar építőipar

A választások után úgy tűnt, hogy az építőipar lassulni kezd. A termelési adatok is lanyhultak, a rendelési mutatók pedig esni kezdtek. Ugyanakkor az év elejétől a termelési trend élesen felfelé fordult.

Így viszont az ellentmondás a jelenlegi helyzet és a kilátások között még tovább nőtt. Ugyanis márciusban a megkötött új szerződések volumene 34,6 százalékkal kisebb volt, mint tavaly ilyenkor. Az új szerződések elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesése következtében az építőipari vállalkozások 2015. március végi szerződésállományának volumene 31,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 12,5, az egyéb építményeké 34,4 százalékkal kisebb volt.