Jó évet zárt, de kifújt az építőipar

2015.02.12. 11:21

Erős évet zárt a magyar építőipar decemberben. 14,2 százalékkal több épület épült tavaly, mint egy évvel korábban – írja a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján az MTI.

A fontosabb adatok:

  • Épületekből 4,2 százalékkal többet húztak fel tavaly, köztük főleg ipari, egészségügyi és oktatási épületeke;
  • egyéb építményből pedig 24,8 százalékkal többet produkált az építőipar, itt főleg útépítésekre és fejlesztésekre kell gondolni;
  • Decemberben 2,2 százalékkal alacsonyabb volt a termelés a korábbinál, épületből 4,9, másból 1,2 százalékkal kevesebb épült;
  • 2013 eleje óta egyedül tavaly decemberben nem nőtt a termelés;
  • viszont tavaly egész évben 17,3 százalékkal kevesebb új szerződést kötöttek az építőipari vállalatok, decemberben ez a visszaesés 43,9 százalékos volt.
  • összességében pedig az év végén 16,7 százalékkal kevesebb szerződése volt a cégeknek, mint 2013 végén.

A Portfolio elemzése szerint a decemberi megtorpanás, különösen az új szerződések számának visszaesése azt jelenti, hogy a felszálló ág után fogy a lendület a szektorból. Erre szerintük számítani lehetett, mert az építőipar nagyban függ az uniós költségvetési forrásoktól, viszont a lassulás ebből a szempontból kicsit korán jön, mert az előző támogatási ciklus uniós forrásai még 2015-ig fűthetnék az építőipart.

Azért is lassulhat a építőipar, mert nagyon függ a választási ciklusoktól, tehát választások előtt több az útfelújítás és egyebek, ez pedig decemberben már nem hatott.

Éppen ezért a Portfolio szerint idén sokkal kevésbé lesz dinamikus, az új EU-s források már nem fogják annyira hajtani a szektort, mint eddig, bár a lakásépítésekben még van lehetőség.