Jenő
-2 °C
6 °C

Kivonják az egycentest a forgalomból?

2006.07.21. 14:34
Lehet, hogy bevonják az USA-ban az egycenteseket, mivel előállításuk egyre költségesebb. Nagy-Britanniában duplájukat érik a fémpénzek a névértéküknél, tilos beolvasztani őket. Itthon az egy- és kétforintost is dupla költségen állítják elő.
Veszélyben van az Abraham Lincoln képét viselő, legkisebb amerikai pénzérme, mert a szövetségi pénzverde sokallja a gyártás költségét. Jim Kolbe, Arizona állam egyik republikánus képviselője a héten törvényjavaslatot adott be, amely szerint az egycentest ki kellene vonni a forgalomból, és az árakat a legközelebbi 5 centig kellene kerekíteni, fölfelé vagy lefelé.

Az egycentes cinkből készül, réz futtatással. A cink péntek reggel tonnánként 3210 dollár volt a londoni fémtőzsdén, 68,5 százalékkal drágább, mint tavaly év végén. A réz 7370 dollár volt, 67,69 százalékkal drágább, mint tavaly év végén. Az amerikai szövetségi pénzverde szerint egy egycentes érme előállítása jelenleg 1,4 centbe kerül. Szakértők szerint ennek ellenére még kevés az esély arra, hogy a törvényhozás megszavazza a képviselői kezdeményezést.

A britek betiltották a beolvasztást

A penny beolvasztása törvényellenes, figyelmeztette a lakosságot májusban a brit királyi pénzverde, miután kiderült, hogy már csaknem 4 pennyt érnek a kétpennysek a réz árának emelkedése miatt, és közel dupla értékűek az egypennysek is, feltéve, hogy elég régiek. Nem minden 1 és 2 pennys értéke szökött fel, hanem csupán az 1992 előtt verteké, azokban ugyanis 97 százalékos a réz aránya. A brit királyi pénzverde 1992-től áttért a rézről az acélra, és az 1 meg 2 pennyseket azóta csak vékonyan vonják be rézzel. A pénzolvasztás gyanúja azért merült fel, mert a színesfém-kereskedők feltehetően szívesebben vásárolnak tömbrezet, mint aprópénzt.

A forint is többet ér

Bár az előállításuk veszteséges, az Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem tervezi, hogy kivonja a forgalomból az 1 és 2 forintosokat. Az alacsony címletek gyártása mindig veszteséges, az 1 és a 2 forintosok előállítási költsége mintegy ötszöröse forgalmi értéküknek, az 5 és 10 forintosoké pedig kétszerese. A nagyobb címletek előállítása viszont nyereséges, tette hozzá. Egy címlet forgalomban tartása mintegy 350-380 millió forintos költséget jelent a jegybanknak, a két címlet forgalomban-tartása tehát 700-800 millió forintba kerül.

Tavaly 117 millió kétforintost és 101 millió egyforintost igényeltek az MNB-től. A tapasztalatok szerint a kétforintosok 40 százaléka áramlik vissza a forgalomba, és 60 százaléka tűnik el onnan, míg az egyforintosoknál 75 százalék kerül ki a forgalomból. A szóvivő hozzátette: ez az egyforintos esetében azt jelenti, hogy minden negyedik ember számára fontos a legalacsonyabb címlet. Emlékeztetett: az ötvenfillérest a jegybank akkor vonta ki a forgalomból, amikor annak visszaáramlását szinte mérni sem lehetett.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a két legalacsonyabb címletre lakossági igény van, és a jegybanknak törvényi kötelezettsége biztosítani elérhetőségüket. Hozzátette, hogy az 5 forintra való felkerekítés növelné az inflációt, mivel az árak emelkednének. - Erre vonatkozó számítások nincsenek, csak rossz tapasztalatok - mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?