Adalbert
15 °C
21 °C

Rohamtempóban kell átépíteni az M0-st

2008.03.25. 10:25
Várhatóan az első félév végén jelenik meg az M0-s déli szektorának szélesítésére az első közbeszerzési tender. A tavaly 75 milliárdosra becsült beruházást részben az uniós pénzekből valósítjuk meg, bár a többek között két új híd építését is jelentő beruházás támogatási kérelmét még mindig nem küldtük el Brüsszelnek. Az első szakaszon legkorábban év végén kezdhetnek dolgozni, a teljes szélesítés 2011-re érhet véget.

Ma a legnehezebben járható gyorsforgalmi út a fővárost elkerülő M0-s déli szektora. Az M1-es az M5-össel összekötő kétszer kétsávos, középen csak betonkorláttal elválasztott autóutat – amelyen 80 km/órás sebességkorlátozás van érvényben – egy átlagos napon is több mint ötvenezer autó használja, és akár már egy kisebb koccanás is képes megbénítani szinte a teljes szakaszt.

Négy helyett nyolc sáv lesz

Ehhez képest szinte paradicsomi állapotokat ígér a most még csak terveken létező új M0-s: a mostani belső elválasztósáv nélküli, egypályás, kétszer két sávos plusz útpadkás utat úgynevezett belső elválasztó sávval osztott pályás, 2x3 sávos plusz leállósávos útra bővítik. Emellett szintén elválasztó sávval osztott pályás, 2x3 sávos plusz leállósávos új szakaszt építenek az 51-es főút és az M5-ös között (az alföldi autópálya gyáli csomópontjához, ahonnan jelenleg "indul" a körgyűrű keleti szektora).

Látni a végét?

A meglévő pálya bővítését jelentő második pálya építése során a meglévő két Duna-híd mellé egy-egy új híd is épül. Ezek kiviteli tervei a tervezés korábbi szakaszaiban már elkészültek, de "a tendereztetés előtt most ismételten folyamatban van korszerűségi felülvizsgálatuk, illetve módosításuk több jogi, műszaki szabályozás változása miatt" – közölte az Index kérdésére Béni Gyöngyi, a sztrádaépítések állami beruházója, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. a szóvivője.

A beruházáshoz az Európai Uniótól kérünk támogatást – legalábbis elvben. Erről tavaly augusztusban döntött a kormány, Bajnai Gordon, az uniós pénzek elosztásáért is felelős miniszter akkor azt mondta: 2010-ig hozzávetőlegesen 70 milliárd forint felhasználásával fejlesztik autópályává az elkerülőnek ezt a szakaszát. A kormány akkor még azzal számolt, hogy a beruházás 2007-ben már meg is indul, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján még mindig ez a dátum olvasható.

Még előkészítjük

Gyakorlatilag azonban, ahogyan egyetlen más nagyprojektnek, ennek sem nyújtottuk még be a támogatási kérelmét. A NIF a finanszírozással kapcsolatos kérdésünkre azt közölte: "a támogatási kérelem kimunkálása, ezen belül a projekt költségek és a támogatási részarány kimunkálása még folyamatban van... a támogatási kérelem és a tender előkészítése párhuzamosan folyik. A kivitelezővel a szerződést még ebben az évben alá szeretnénk írni, tehát van esély a támogatási szerződés aláírására is".

Elkerülő lépésben

A támogatási kérelem benyújtása azért jelent gondot, mert amíg az alapján az unióval nem kötöttük meg a támogatási szerződést, elvileg a kivitelezés közbeszerzési eljárása sem kezdődhet el. A NIF-nél három kivitelezési szakaszra (M1-M6 és M6-51 szélesítése, 51-M5 új szakasz építése) bontották a beruházást, és azt remélik, hogy legalább az első projekt közbeszerzési tendere megjelenhet még az első félév végén (ehhez az kell, hogy legalább annak a projektnek a támogatási szerződése megszülessen júniusra).

Idén már kezdenének építezni

Ez az első, az M1-es és az elvileg idén nyáron elkészülő M6-os közötti szakasz a legrövidebb, mindössze 6,6 kilométer hosszú, és az előzetes árkalkulációk szerint 15-16 milliárd forintba kerül majd (itt egy kis, a diósdi és a nagytétényi csomópont közötti szakaszt az M6-os építésének részeként a Vegyépszer szélesít kétszer három sávosra). A kivitelezés ezen a 6,6 kilométeren a NIF ütemterve szerint – és sikeres tendereztetés esetén – ez év második felében megkezdődik, és 2010-re befejeződhet.

A másik két szakaszon várhatóan 2009-ben kezdenek el építkezni. Az M6-os és az 51-es közötti szakasz – amelynek része lesz a két új híd is – a korábbi információk szerint várhatóan 45-47 milliárd forintba fog kerülni. A szélesítés, valamint a legutolsó számítások szerint legalább 10 milliárd forintba kerülő új szakasz 2011-re készülhet meg.

A teljes beruházás során a már meglévő út mellé nagyjából 23 kilométeren egy fél autópálya, míg további körülbelül hét kilométeren teljes szélességű új autópálya épül. Ez utóbbit eredetileg kétszer kétsávosra tervezték, de a tendert várhatóan már kétszer háromsávos útra írják ki (részben ez indokolja azt, hogy még jelenleg is folynak tervezői munkák).

Már csak három évig látjuk ezt

Új út jobbra, új út balra

A körgyűrű meglévő részét új útpályák megépítésével szélesítik, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a körgyűrű mostani kétszer két sávja bonyolítja majd a forgalmat az egyik irányba, míg a másik irányba menő forgalomnak teljesen új utat építenek. Az új út az M1-es és az M6-ös közötti szakaszon a mostani úttól – növekvő szelvényezés szerint haladva – balra, míg az M6-os és az 51-es főút között jobbra épül majd (ez azt jelenti, hogy az első szakaszon a mostani út budapesti, míg a második az agglomeráció felőli oldalán épül majd).

A régi és az új útpályát elválasztósávval kapcsolják össze, a szintbeli különbségek a terv szerint átlagosan csak 10-20 centi közöttiek lesznek, ami a NIF szerint megfelelő műszaki kialakítással az úthasználók számára szinte fel sem fog tűnni. Az útpálya betonburkolattal készül majd, a nagyhidak kivételével, amelyeken statikai szempontok miatt továbbra is aszfaltburkolat épül.

Noha 2011-től várhatóan már normálisan használható lesz a fővárost elkerülő, az északi és a keleti szakaszok átadása után 13 gyorsforgalmi és főutat összekötő gyűrű, a következő három évben valószínűleg az eddiginél is több bosszúságot jelent majd Budapest megkerülése. Nemcsak a várhatóan növekvő forgalom miatt, hanem azért is, mert a szélesítés feltehetően jelentős tereléseket, útlezárásokat, és így a mostaninál is nehezebben járható M0-st jelent majd. Hogy pontosan milyen közlekedési nehézségek lesznek a következő években, azt a NIF-nél nem tudják, mint mondták, annak megszervezése a majdani kivitelező feladata lesz.