Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Visszahordják a sittet a gyulai Lidlhez

2004.12.23. 23:31
A gyulai Lidl áruház épülete elé tíz köbméter építési hulladékot pakolt le az Inter-Plan 97 Kft. csütörtök este. A cégnek a sitt elszállítása volt a feladata, de az alvállalkozó szerint sem a főkivitelező, sem a Lidl nem fizette még ki. Állítólag hangfelvétel is készült egy megbeszélésről, ahol a Lidl és a fővállalkozó az eredeti ár töredékét ajánlotta föl, hogy hagyjanak fel a demonstrációval. A cég ezer köbméter sitt visszaszállítását tervezi az év végéig, és akciót indít a szombathelyi Lidl ellen is, ha nem fizetik ki.
Tíz köbméter betontörmeléket szállított vissza az elkeseredett alvállalkozó a Lidl áruházlánc újonnan felépült gyulai épületéhez. A HavariaPress úgy tudja, az áruház építésében alvállalkozóként részt vett Inter-Plan 97 Kft. emberei két teherautónyi, azaz tíz köbméter betontörmeléket szállítottak vissza csütörtökön este az újonnan elkészült gyulai Lidl áruházhoz.

65 milliót követelnek

Bandrus Antal, az Inter-Plan műszaki vezetője a hírügynökségnek elmondta, hogy a demonstrációra azért került sor, mert sem a generálkivitelező, sem a Lidl nem fizette ki határidőre a cégük által vállalt és elvégzett munka díját. Az Inter-Plan már december elején is demonstrált, 65 millió forintot követelve a fővállalkozótól.

Az Inter-Plan egyik feladata az volt, hogy az építkezés előtt az áruház leendő területén lévő ezer köbméter építési hulladékot elszállítsa. A törmeléket kijelölt lerakóhelyre szállították volna, mivel azonban a fő kivitelezőtől nem kaptak pénzt, ezért maguknak kellett raktározniuk a hulladékot.

Lekenyerezték volna őket?

A műszaki vezető a HavariaPressnek elmondta, tovább nem tudják magukra vállalni a raktározással járó költségeket. A Lidl és a generálkivitelező cég többszöri megkeresésre sem méltatta válaszra a pénzügyi követeléseit érvényesíteni próbáló alvállalkozást.

Bandrus Antal állítása szerint néhány hete történt egy megbeszélés a kivitelező cég képviselőjével, aki tízmillió forintot ajánlott fel, ha az Inter-Plan 97 eláll pénzügyi követeléseitől és eltekint a demonstrációtól. A megbeszélésről hangfelvétel is készült.

Ez csak a kezdet

Az Inter-Plan műszaki vezetője elmondta, hogy a tíz köbméter hulladék visszaszállítása csak a kezdet. Ha ugyanis a pénzüket nem kapják meg, visszaszállítják az elkészült áruház-épület elé mind az ezer köbméter törmeléket. A visszaszállítást addig is folytatják.

Bandrus szerint ugyanez fog történni a szombathelyi áruháznál is, ahová a cég tervei szerint a két ünnep között, vagy január elején kezdik meg az építési törmelék visszaszállítását. Az ügyben feljelentést is tettek a rendőrségen, a generálkivitelező Bauhaus 3000 Kft. ügyvezető- igazgatója és a műszaki igazgató ellen.

A cég feltehetően a Gazdasági versenyhivatalnál is panasszal fog élni az üzleti erőfölény kihasználása miatt. Az alvállalkozó a Bauhaus 3000 Kft. ügyvezető- igazgatója ellen az Építkezési Vállalkozók Országos Szövetségénél is panasszal élt.

Össztűz a magyar Lidl-láncra

A december eleji demonstráció kapcsán a Békés Megyei Hírlap a Lidl képviselőjétől megtudta, a Lidl minden számlát rendezett a fővállalkozó felé, az alvállakozókkal viszont nem állnak kapcsolatban.

Hasonló okokból demonstráltak alvállalkozók a kalocsai Lidl áruház előtt, de a diszkontárairól és erőszakos üzletpolitikájáról ismert német áruházláncnak nem csak az építésben részt vett alvállalkozókkal gyűlt meg a baja. Az igencsak alacsony, beszerzési ár alatti értrékesítés miatt országszerte tiltakoztak a kereskedők. Szerintük a Lidl árpolitikája törvénytelen.