Alig néhány napot él egy adómódosítás

2009.02.13. 15:58 Módosítva: 2009.02.13. 16:16
Kabaré a köbön, ami adótörvényhozás címén zajlik már régóta Magyarországon. A legújabb példát ma szolgáltatta az MSZP, a párt egy olyan adómódosítást akar visszacsinálni, amelyet a kormány kezdeményezett, a szocialisták szavazták meg, és február 1-jén lépett életbe.

Az MSZP országgyűlési frakciója törvénymódosítást kezdeményez, hogy megszűnjön az az előírás, amely szerint a vállalatok 250 ezer forint felett csak banki átutalással fizethetnek egymásnak - közölte Szanyi Tibor országgyűlési képviselő egy mai sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint. Szanyi a vállalatok és a bankok egymással szembeni - a világválság hatására bekövetkezett - bizalomvesztésével indokolta ezt a lépést.

Mint mondta, a képviselőcsoport a pénzintézetekkel és a vállalkozásokkal egyeztetve és együttműködve szeretné elérni a készpénzforgalom csökkenését, illetve a feketegazdaság visszaszorítását, ami a tavaly ősszel elfogadott készpénzforgalmi korlátozás célja volt. A pénzintézetektől azt várnák el, hogy végezzék el a terminálok szükséges technikai fejlesztését, és tanúsítsanak önmérsékletet a Nyugat-Európával összehasonlítva magas tranzakciós költségelemek tekintetében. Szeretnék, ha a vállalatok együttműködnének a feketegazdaság visszaszorításában, és kiszűrnék maguk közül azokat, akik akadályozzák ezt.

A képviselő a szocialista frakció döntését ismertetve Barack Obama amerikai elnök szavait idézte, miszerint a világ megváltozott, nekünk is változnunk kell.

A történet szépségét az adja, hogy éppen a szocialista kormány kezdeményezésére a szocialista frakció és az MDF képviselői megszavazták tavaly ősszel a 2009-es adócsomagot, amely a szóban forgó intézkedést tartalmazta. Ráadásul ez a szigorítás alig pár napja, február 1-jén lépett életbe, a törvénymódosítást kezdeményező kormány pedig a feketegazdaság elleni harccal indokolta a 250 ezer forint feletti, vállalatok közötti kifizetések bankátutalással történő teljesítésének előírását.

A kép úgy teljes, ha felidézzük: néhány nappal ezelőtt a Fidesz már szóvá tette, hogy vissza kellene vonni ezt a passzust. Nos, most úgy tűnik, ebben a kérdésben megszületik az összeborulás, az MSZP pedig néhány nappal az ötletük életbe lépése után gyorsan meggondolta magát.