Bajnai: Kész a túlélőcsomag

2009.02.19. 07:32
Elkészült a vállalkozásoknak összeállított, a válság hatásainak enyhítésére készített túlélőcsomag. A cégek egy 1400 milliárdos és egy nagyjából 2000 milliárdos csomagtól várhatják a túlélést.

November elején a gazdasági válság kezelésére a kormány mintegy kétéves időtartamra 1400 milliárd forintos csomagot állított össze, amelyből már 560 milliárd forint elérhető a hazai bankrendszer hálózatán keresztül. Emellett a kis- és középvállalkozások megrendeléseinek biztosítására mintegy 1,5-2 éves időtartamra egy kétezer milliárd forintos csomagot is összeállított a kormány, amelyből hozzávetőleg 1800 milliárd forintot szán az építőipari ágazat megsegítésére.

Bajnai Gordon gazdasági miniszter a múlt héten mintegy 100 ezer e-mailt küldött ki hazai kis- és középvállalkozásoknak annak érdekében, hogy lássák, milyen pénzügyi és pályázati eszközöket vehetnek igénybe tevékenységük megőrzésére, fejlesztésére. Egyúttal penzterkep.hu néven egy olyan portált is indított a fejlesztési és gazdasági tárca, amely az összes, jelenleg a vállalkozások számára rendelkezésre álló forrásról tájékoztatja a kis- és közepes cégeket. Az oldalt eddig 13 600-an látogatták meg.

Összesen 140 milliárd forintos kedvezményes forgóeszközhitelt kaphatnak a kis- és középvállalkozások a jövőben. Elmondta, hogy ez a közelmúltban bejelentett, kedvezményes hitelcsomag része annak a mintegy 560 milliárd forintos, a vállalkozások számára közvetlenül elérhető forrásnak, amelyet még tavaly ősszel indított el a kormány. A konstrukcióban egy vállalkozás maximum 200 millió forint hitelt igényelhet, a hitelhez a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. automatikus garanciája kapcsolódik, napjainkban már az országban 850 bankfiókban lehet hozzáférni ehhez a hiteltípushoz.

A közelmúltban elindított forgóeszközhitel konstrukciót már kilenc hazai jelentős pénzintézet fiókhálózatában lehet igényelni, összesen 828 bankfiókban. Elmondta: a korábbi kritikákkal szemben tehát "gyorsulás" érzékelhető a bankok hozzáállásában a vállalkozásoknak nyújtott hitelek terén.
A minisztérium honlapjára érkezett megkeresések közül kétezer kattintással a munkahely megtartó eszközök, hitelek iránt érdeklődtek, második helyen szerepelt az automatikusan elérhető pályázatok iránti érdeklődés, harmadik helyen pedig a forgóeszközhitel konstrukcióról szerettek volna többet megtudni a vállalkozások.

Az ország területén található 173 kistérségben működő több mint 250 kistérségi ügynököt felkészítették arra, hogy a vállalkozók számára a lehető legkiterjedtebb tanácsadással álljanak rendelkezésre mind a hitellehetőségek, mind az uniós pályázatok vonatozásában. Emellett a tárca beindított egy telefonos ügyfélközpontot is, a szolgáltatás révén a legapróbb kérdésekre is válaszolnak a vállalkozások pályázati, illetve hitellehetőségeiről.