A gyurcsányi aszpirin nem ment meg a haláltól

2009.02.23. 16:27 Módosítva: 2009.02.23. 17:13
A jegybankelnök határozottan kiállt a Reformszövetség mélyreható átfogó csomagja mellett, amelyet Gyurcsány Ferenc kormányfő egy nappal korábban inkább bírált, mintsem hogy dicsért volna. Az a kérdés, hogy mi fájna jobban: a Reformszövetség anyagában foglalt intézkedések végrehajtása, vagy a csomag nélküli reménytelen állapotból fakadó veszélyhelyzet,szögezte le Simor András.

Az aszpirin kétség kívül sokkal kevésbé fáj a betegnek, mint a műtét, azonban lehet, hogy a beteget csak a műtét menti meg - ezzel szemléltette véleményét Simor András jegybankelnök a Reformszövetség programjáról, áttételesen pedig a legeslegújabb Gyurcsány-csomagról is a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón.

Emlékeztetőül: a Reformszövetség átfogó akcióterve drasztikusan levágná a fejlettségünkhöz és térségbeli versenytársainkhoz egyaránt túlzott államháztartási kiadásokat, bátran és célzottan megfaragná a szociális támogatásokat, az állami intézmények működési költését és a nyugdíjkiadásokat, így teremtve kellően nagy mozgásteret az érezhető, a gazdasági növekedés gyorsulásával és 2012-es euróbevezetéssel kecsegtető adócsökkentésnek. Erre a programra Gyurcsány Ferenc úgy reagált: imponáló, de társadalmi hatásait tekintve dermesztő.

Simor mai sajtótájékoztatóján megjegyezte: a jegybank már korábban is több fórumon, formálisan és informálisan felhívta a figyelmet a növekedést gúzsba kötő problémákra, javaslatot tett a terápiára. Két alapvető problémával terhelt mind a mai napig a magyar gazdaság, egyrészt a túlzottan nagyméretű állammal, a nagy újraelosztással és annak rossz szerkezetével, másrészt pedig az alacsony foglalkoztatottsági szinttel. Ezekre fókuszál a Reformszövetség anyaga, a helyzetelemzés és a javaslatok is nagyjából találkoznak az MNB korábban megfogalmazott véleményével - szögezte le Simor.

Elég jól kidolgozott javaslatcsomaggal állunk szemben, és köszönettel tartozunk azoknak, akik részt vettek ennek a programnak a megalkotásában - fogalmazott a jegybankelnök. Nem az ő feladatuk lenne ilyen csomag megalkotása, mégis megtették, nem sajnálták szabadidejüket, mert úgy látták, hogy más nem állítja össze a kivezető utat mutató csomagot. Minden véleményformálónak, döntéshozónak kutya kötelessége erre érdemben reagálni, és nem csak a kötelező köröket futva elnagyolt nyilatkozatokat tenni - húzta alá a jegybankelnök. Hozzátette: azt a kérdést kell feltenni, hogy mi lenne, ha nem valósulna meg ez vagy ehhez hasonló csomag; össze kell vetni, mennyire fájnának a csomagban foglalt intézkedések, és mennyire fájna a változatlanság jelentette veszélyes helyzet.