Felülvizsgálják a Malév privatizációs szerződését

2009.02.27. 07:53 Módosítva: 2009.02.27. 08:05
A kormánynak elege van abból, hogy Abramovicsék teljesíthetetlen követeléssel sodorják egyre nagyobb bajba a légitársaságot.

A Magyar Nemzet szerint a kormány arra készül, hogy felülvizsgálja a Malév privatizációs szerződését. A Hír tévé arról tudósít, hogy Veres János pénzügyminiszter szerint a szerződést még nem mondta fel a magyar állam, de felülvizsgálja azt.

A napilap azt írja: a pénzügyminiszter elismerte, hogy más szerződésekkel együtt a Malév privatizációs szerződését is felülvizsgálják. Ha pedig a kormány nem tudna megegyezni a légitársaságot jelenleg birtokló AirBridge Zrt.-vel, akkor szerződésbontás is történhet.

A tulajdonos Abramovics testvérpár ellenállását szeretnék megtörni ezzel a lépéssel, az orosz üzletemberek ugyanis olyan követeléseket támasztanak a légitársaság átadásáért cserébe, amit a leendő közvetett tulajdonos, az orosz VEB Bank nem tud vagy nem hajlandó teljesíteni. Az időhúzással pedig adósságai miatt egyre rosszabb helyzetbe kerül a Malév.

A nemzeti légitársaság 2007-ben került közvetetten orosz tulajdonba a magyar nemzeti légitársaság. A vevő a formálisan az Abramovics kisebbségi tulajdonában lévő, gyakorlatilag általa irányított AirBridge Zrt. volt, az ügyletet és a Malév működését a magánosítás óta a VEB Bank finanszírozta.

Az AirBridge az elmúlt két évben a privatizációs szerződésben leírt vállalások számottevő részét nem teljesítette. Emiatt a Malév mára gyakorlatilag a csőd szélére sodródott – írja a Hír tévé. A légitársaság dolgozói januári fizetésüket csak késve kapták meg, az államnak 2,2 millió eurós tulajdonosi kölcsönnel kellett kisegítenie a Malév bizonyos vagyonelemeit birtokló, és ennek fejében MFB-hitelét fizető Malév Vagyonkezelőt.