Telefonos segítség a Raiffeisentől

2009.02.27. 09:51 Módosítva: 2009.02.27. 10:22
Megoldási javaslatokkal keresi meg a Raiffeisen Bank azon lakossági ügyfeleit, akik a forint árfolyam elmúlt hetekben tapasztalt rendkívüli gyengülése miatt átmeneti fizetési nehézséggel küzdenek hitelük részleteinek visszafizetésekor. A bank telefonon keresi meg számos ügyfelét, hogy felajánlja a segítséget, és ezzel megelőzze a későbbi problémákat.

A forint árfolyamának jelentős gyengülése, illetve a gazdasági válság okozta egyéb hatások miatt a deviza alapú hitelek havi törlesztőrészlete az előző kamatperiódushoz képest jelentősen növekedett az elmúlt néhány hónapban. A megemelkedett törlesztőrészletek fizetése problémás lehet néhány ügyfélnek, és mivel a részletfizetések elmaradása a pénzintézetnek sem érdeke, olyan megoldásokat dolgozott ki, melyek kisegíthetik az ügyfelet pénzügyi helyzete rendeződéséig.

A törlesztőrészlet jelentős növekedése (min 10 százalék, illetve min ötezer forint) esetén további feltételek támasztása nélkül lehetőséget biztosít a bank a futamidő meghosszabbítására a személyi kölcsönnel, illetve jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek részére egyaránt . Személyi kölcsön esetén a hosszabbítás legfeljebb három év lehet, míg jelzáloghitelek esetén a futamidő legfeljebb tíz évvel növelhető, maximum negyven évig.

Hosszabb, jellemzően 30-35 éves futamidejű jelzáloghitelek esetében a futamidő módosítás hatására a törlesztőrészlet kisebb mértékben változik, az ilyen hitellel rendelkező ügyfelekre gondolva lehetőséget biztosítanak a törlesztőrészlet ideiglenes (hat hónapos kamatperióduson belüli) csökkentésére, amely legfeljebb négy kamatperióduson keresztül vehető igénybe. A meg nem fizetett összeg tőkésítésre kerül, ezt az ügyfél a futamidő hátralévő részében fizeti meg a havi törlesztésben.

Ezeket a lehetőségeket azon lakossági ügyfelek részére tudja biztosítani a Raiffeisen Bank, akiknek az igénylés, illletve a módosítás beállításának időpontjában nincs késedelmes tartozásuk, így egy esetleges késedelem rendezése esetén azon ügyfelek is jogosultak az igénylésre, akik korábban megcsúsztak havi törlesztésük fizetésével. A szerződés módosításával kapcsolatban a Bank nem számít fel díjat, futamidőmódosítás esetében a közjegyzői okirat módosításának a költsége az ügyfelet terheli.

A Raiffeisen Bank számos devizahitellel rendelkező ügyfelét, akiknek hitelénél jelentős törlesztőrészlet emelkedést észlel, telefonon is megkeresi, felajánlva a fenti megoldási lehetőségeket.