Heim: A helyzet rosszabb, mint októberben volt

2009.03.11. 12:05 Módosítva: 2009.03.11. 15:43
Csak átmeneti megoldást hozott az őszi IMF-csomag, és ma már rosszabb a helyzet, mint októberben volt, mondta a magyar gazdaság esélyeiről rendezett konferencián Heim Péter, az Aegon Alapkezelő elnöke, aki hangsúlyozottan nem cége nevében, hanem magánemberként, közgazdászként nyilatkozott. Heim szerint az IMF-pénzek csak az államcsőd elkerülésére voltak jók, a strukturális problémáinkat a valutaalap nem tudja megoldani.

Magyarországon nagyon súlyos helyzet van, rosszabban, mint októberben volt, mondta az Ybl Klub konferenciáján Heim Péter. Szerinte a globális válság hatására az államok adósságai általában 15-20 százalékkal fognak emelkedni, de nagyon fontos, hogy melyik ország honnan indul.

A forint nem tud lépést tartani a zlotyval

Magyarország rossz helyzetből indult, és a helyzete csak romlik. „Most már különösen igaz az a kijelentés, hogy meztelenül állunk a csalánosban. Látszik, hogy a forint nem tud lépést tartani a zlotyval, az állampapírok hozamai nagyon elszálltak, a lengyel és a magyar hozamkülönbség 8 százalék” – fogalmazott Heim.

A legsúlyosabb probléma, hogy az IMF-csomag csak átmeneti megoldást hozott, „aztán mindenki belátta, hogy Magyarországnak súlyos strukturális problémái vannak, amit a valutaalap csomagja nem tud megoldani”. A valutaalappal kötött megállapodás csak arra volt jó, hogy elkerüljük az államcsődöt.

A helyzet ma már rosszabb, mint az IMF-csomag előtt volt, mondta Heim. Adósságspirálban van az ország, és súlyos terhet jelent a magyar kamatszint. A jegybank hiába próbálta csökkenteni a kamatot – bár Heim szerint jó döntés volt, hogy megpróbálták –, ezt a piac nem fogadta el.

Közben a gazdasági növekedési kilátások tovább romlanak, Heim már nem tartja kizártnak a 4,5-5 százalékos recessziót sem. A helyzet azonban még ennél is rosszabb lehet, hiszen a előrejelzéseket szinte hónapról hónapra kell átdolgozni. Csökkenteni kell az adóterheket és növelni a foglalkoztatást, és amíg nem javul a nemzetközi befektetői hangulat, semmit nem szabad privatizálni.

Azért lényegesen rosszabb a helyzet, mert négy hónapja nem tartanak államkötvény-aukciót, hiszen senki sem vásárolna. A hozamszint visszatért az IMF-csomag előtti szintre, ez is jelzi, hogy ez egy bizalmi válság. A szakértő szerint ezt jelzi az OTP árfolyamának alakulása is: nem az OTP növeli a magyar gazdaság kockázatát, épp ellenkezőleg, az OTP-nek az a baja, hogy mögötte egy gyenge állam áll, így euróban kétszámjegyű a finanszírozási kamatlába.

A politikusoknak senki sem hisz

Magyarországon nemcsak az államadóssággal van baj, mindenki eladósodott. „És közben mindent eladtunk, amit el lehetett” – fogalmazott Heim. Az államadósság 2013-ra a GDP 120 százalékára emelkedhet, ha nem lesznek drasztikus beavatkozások. Heim szerint a költségvetés elsődleges egyenlegének a GDP 4-5 százalékára rúgó pluszban kell lennie ahhoz, hogy az államadósságot érdemben le lehessen faragni.

A szakértő szerint kritikus probléma, hogy a politikusainknak, bármit mondanak, senki nem hisz. Hiteltelen, hogy például egy héttel azután, hogy azt mondjuk, dermesztően radikális a Reformszövetség javaslata, arról beszélünk, hogy még az is kevés, miondta Heim. A hitelesség mellett szerényebbnek is kell lennünk, nem jó, ha a leggyengébb fújja a passzátszelet, utalt a kormányfő 180 milliárd eurós, elbukott javaslatára.

Javaslatai között szerepelt az ártámogatások megnyirbálása, az egykulcsos családi adózás megteremtése, a nagyvállati adókedvezmények megszüntetése, a MÁV és a BKV támogatásának és a gázártámogatásnak a visszafogása. Heim szerint a Reformszövetség ötszázmilliárdos javaslata is kevés, komolyabb átalakítás kell a nyugdíjban – hat év alatt három évvel emelné a korhatárt, megszüntetné az ötvenszázalékos rokkantságot és a korengedményes nyugdíjat –, valamint az önkormányzati finanszírozásban. Az adót és a kiadásokat egyidejűleg csökkenteni kell, és nagyon hamar, mondta a szakértő, aki szerint nem szabad azt várni, hogy jelentősen javulni fognak a világgazdasági feltételek.