Csökkent a magyar államcsőd kockázata

2009.03.13. 20:10
Az államcsőd kockázatának piac szerinti esélyét kifejező, az államkötvények ki nem fizetésére kötött biztosítás ára több mint egy százalékponttal csökkent, így most nem egészen 5,3 százalékot kell fizetni egy biztonságra játszó befektetőnek. Egy ukrán államkötvény után negyven százalék a felár, egy lett után 11 százalék.

Meredeken csökkent a héten, és különösen pénteken a magyar szuverén adósságra köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) jegyzése a londoni adósságpiacon, jelezve, hogy a befektetői megítélés szerint enyhül a magyar államadósság-törlesztés leállásának - a CDS-árazásokból ítélve eddig sem túl magasnak tartott - kockázata.

A CMA DataVision vezető londoni adósságpiac-figyelő cég által az MTI-vel pénteken ismertetett friss adatsor szerint a törlesztési kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) - vagyis a fizetési leállások elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók - ára az irányadó ötéves futamidőre Magyarország esetében a péntek délutáni londoni kereskedésben 5,2967 százalék volt, 0,3704 százalékponttal alacsonyabb az előző zárónál.

A cég a hét közepén 5,98 százalékos magyar CDS-árazásokat mért, és a magyar adósságbiztosítási díj a múlt hét végén még 6,30 százalékos eddigi csúcsponton járt. Ez azt jelenti, hogy egy hét alatt több mint 1 százalékponttal lett olcsóbb a magyar szuverén adóskockázat árazása a londoni piacon. Jelenleg minden 10 millió euró magyar adósság nem teljesítővé válás elleni biztosítása öt év futamidőre kevesebb mint 530 ezer euróba kerül, a múlt hét végi 630 ezer euró helyett.

Mi javultunk a legtöbbet

A CMA DataVision pénteken kiemelte a magyar adósságot mint a legnagyobb mértékben olcsóbbodó biztosítási díjú szuverén adósságok egyikét. A cég naponta közli a CDS-árazások aktuális változásainak listáját, külön táblázatokba szedve az aznapi legjelentősebb változásokat, és a pénteki felsorolásban feltüntetett szuverén adósok közül Magyarország államadósságának piaci biztosítási árazása szűkült a legmeredekebben.

A közép-európai EU-térségben Csehország és Lengyelország piaci adósságbiztosítási árai is estek pénteken, 0,1646 százalékponttal 2,55 százalékra, illetve 0,2008 százalékponttal 3,1242 százalékra.

Élen a németek

Feltűnően szélesek az eltérések az egyes euróövezeti tagállamok CDS-árazásai között. A CMA DataVision pénteki adatsora szerint a legkisebb kockázatúnak tekintett szuverén adós a valutaunión belül továbbra is Németország, 0,7663 százalékos aktuális adósságbiztosítási díjjal, Írország CDS-árfolyama ugyanakkor 3,0450 százalék volt, jóval magasabb, mint a nem euróövezeti tag - és gyengébb hitelminősítői besorolású - Csehországé.

A súlyos recesszióban lévő Írország szuverén adósi besorolását a múlt héten negatív figyelőlistásra vette a Fitch Ratings hitelminősítő. A lépés jelzi, hogy az euróövezeti alapító tagállam elvesztheti "AAA" szintű, vagyis lehetséges legjobb adóskockázati osztályzatát.

A Fitch indoklása szerint a nem túl nagy várakozásoktól is elmaradó adóbevételek miatt a hazai össztermék-értékhez (GDP)viszonyított ír államháztartási hiány - további kormányzati lépések elmaradása esetén - az idén elérheti a 11,5-12 százalékot.

És akik igazán bajban vannak

A jelenlegi közép-európai - köztük a magyar - CDS-árazások messze járnak a súlyos stresszhelyzetben lévőnek tekintett térségi gazdaságok adósságbiztosítási áraitól. A CMA DataVision által nyilvántartott tíz legkockázatosabb szuverén adós listáját pénteken is Ukrajna vezette, 40,7051 százalékos aktuális CDS-árazással. Az ukrán adósságbiztosítás ára a múlt héten járt 50 százalék felett is.

Ukrajna hosszú futamú szuverén devizaadósi besorolását nemrég a már igen magas befektetői kockázatra figyelmeztető "CCC plusz" szintre süllyesztette a Standard & Poor's hitelminősítő, a készenléti IMF-hitelprogram végrehajtásának növekvő kockázataira hivatkozva. Európában Ukrajna az egyetlen szuverén adós, amelyet valamely nagy nemzetközi hitelminősítő a "CCC" adóskockázati besorolási sávban tart nyilván.

A kelet-európai EU-térségen belül a lett szuverén adósság CDS-árazása továbbra is a legmagasabb: a keleti uniós tagállamok közül legrosszabb állapotban lévőnek tekintett Lettország adósbiztosítási díja a CMA DataVision pénteki adatai szerint aznap 11,4767 százalék volt.