Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bioerőmű épül Kaposváron

2009.04.03. 16:13 Módosítva: 2009-04-03 17:09:01
Az erőmű faipari hulladékot használ föl, 2012-ben kezdi meg működését, és Kaposvár távhőellátásának hatvan százalékát biztosítja. Így nem csak a távfűtés díja fog csökkenni húsz százalékkal, hanem nagymértékben a város gázalapú energiafüggősége is. Az új erőmű környezetterhelése jóval kisebb, mint a hagyományos erőműveké, füstmenetesen üzemel, a hátramaradó hamut pedig a termőtalaj minőségének javításához használják föl. Emellett a fás szárú növényekből energiát termelő erőmű részben villamos-energiával is ellátja a várost.

A nyolc milliárdos beruházásról szóló szerződést pénteken írta alá Szita Károly polgármester és Kele József, az ELMIB Zrt. vezérigazgatója. A bioerőmű részben kiváltja a gázalapú távhőszolgáltatást, 20 százalékkal csökkenve a távfűtés díját - mondta a polgármester a városházán ez alkalomból tartott sajtótájékoztatón.

Csökkenti a függőséget

Szita Károly közölte, hogy a fő cél, hogy Kaposvár csökkentse a gázalapú energiafüggőségét, főként a lakosság egyharmadát érintő távfűtéses lakások esetében és az önkormányzat intézményeiben, valamint ösztönözze a gázfűtéses lakások tulajdonosait, hogy új fogyasztóként bekapcsolódjanak a távfűtés-hálózatba.

A polgármester szerint a helyi energiahordozókra épített ellátás hozhatja a legjobb megoldást. Erre példaként elmondta, hogy az idén 50 millió forintból elkészül egy vezeték, amely a kaposvári cukorgyárból biogázt szállít a jelenleg felújítás és korszerűsítés alatt álló városi fürdőbe, részben kiváltva ezzel a jelenlegi gázfelhasználást és csökkentve a költségeket.

Kele József a sajtótájékoztatón kiemelte, az ELMIB csoport egy Nyugat-Európa számos országában bevált, modern technológiájú, környezetbarát bioerőművet tervez Kaposvárra, amely elsősorban helyben beszerezhető faalapanyagot - erdészeti és faipari hulladékot, fűrészport, illetve a faipari felhasználásra egyébként alkalmatlan aprítékot - használ majd fel.

Nem szennyez

Mint arról beszámolt, a fás szárú anyagokra alapozó erőmű előnye más, hagyományos erőművekkel szemben az alacsonyabb környezetterhelés. A létesítmény gyakorlatilag füstmentesen üzemeltethető, miközben a hátramaradó hamu - megfelelő technika alkalmazásával - a termőtalaj minőségének javításához is felhasználható lesz.

A társaság a beruházáshoz szükséges területet az önkormányzattól vásárolta meg 382 millió forintért. A 35 megawattos kazánnal megépülő erőmű a tervek szerint 2012-ben kezdi meg a működését. Kele József a beruházás menetéről elmondta, hogy az idén beszerzik a szükséges hatósági engedélyeket, az építkezés pedig jövőre indul.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint az ELMIB csoport egy magyar magántulajdonosi háttérrel rendelkező energetikai társaság. Konszolidált árbevétele 2008-ban - az előzetes adatok szerint - megközelítette a 21 milliárd forintot, ami az előző évinek több mint a két és félszerese. A társaság adózott eredménye - hasonló arányban emelkedve - megközelítette a másfél milliárd forintot. A csoport konszolidált saját tőkéje 8 milliárd forintra nőtt.