Ukrán forgácsból magyar tüzelőanyag

2009.04.22. 07:18
Beindult a próbaüzem a Skála Energy ukrajnai pelletüzemében. Az egymilliárd forintos beruházással készült gyárban évente 35 ezer tonna pellet - azaz nagy nyomáson préselt fűrészporrudacska - készül, amelyet teljes egészében az osztrák, olasz és szlovén piacra szállítanak.

A 200 millió forintos jegyzett tőkével létrejött Skála Energy Kft. - amely a Capital Zrt. 100 százalékos tulajdonában van - úgy tervezi, hogy igény esetén az ukrajnai üzem kapacitását kétszeresére növeli. A fűtőanyagként használt pellet - amelynek tonnánkénti ára 160-220 euró - magyarországi felhasználása még gyermekcipőben jár - mondta a Napinak Cselényi Péter, a Skála Energy Kft. igazgatója.

Ennek egyik oka az, hogy a pelletüzemű kazánok ára itthon éppen duplája a gázkazánokénak, ráadásul a biomassza-erőművek is "elszívják" a lehetséges alapanyagot, vagyis a fűrészport a pelletgyártók elől. Szintén magyarországi fűrészport dolgoznak fel a faforgácslap-készítő üzemek, ezért most még minimális a belföldi pelletgyártás. Ukrajnában teljesen más a helyzet, ott ugyanis eddig a folyókba öntötték a faüzemek melléktermékét, a fűrészport.

A Skála Energy ukrajnai cége egyelőre három kamionból és 20 konténerből álló flottát hozott létre az alapanyag begyűjtésére. A zöldmezős beruházás keretében épült gyár termékét 15 és 600 kilogrammos csomagokban közúton szállítják a felhasználókhoz. Ausztriában és Olaszországban a pelletüzemű kazánok vásárlását támogatással ösztönzi az állam, az alternatív üzemanyagnak főleg a városi energiaellátásban van jelentős szerepe.