Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Oszkó: Nem lenne jó levonni az ingatlanadót az szjá-ból

2009.06.11. 13:20 Módosítva: 2009.06.11. 13:29
A pénzügyminiszter nem támogatja azokat a javaslatokat, amelyekkel a liberálisok módosítanák az ingatlanadót. Oszkó Péter arról is beszélt: az IMF-szerződés kötelez minket a vagyonadó bevezetésére, valamint a MÁV és az önkormányzatok finanszírozásának átalakítására.

Az ingatlanadó tárgyi adó, de folynak az egyeztetések az SZDSZ által felvetett javaslatról, amely a 30 milliós értéknél kisebb, de egy tulajdonos kezében lévő ingatlanok összevonását javasolja – mondta Oszkó Péter a tervezett adóváltozásokról.

A pénzügyminiszter szakmai szempontból továbbra sem támogatja az ingatlanadó levonhatóságát az szja-ból, mivel az a cél az "szja általános csökkentése és nem azok terheinek csökkentése, akik ingatlannal rendelkeznek".

Oszkó egy kérdésre válaszolva kitért arra, hogy a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitel-megállapodás tartalmazza a vagyonadót, a MÁV és az önkormányzatok finanszírozásának átalakítását, "hiszen ezeket a kérdéseket meg kell oldani".

A 2010-re tervezett cafetéria kedvezmények a pénteki Országos Érdekegyeztető Tanácsban kerülnek terítékre, a kormány kész kompromisszumra mind az adómértékek, mind a kedvezményes kör ügyében - tette hozzá a pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter beszélt arról is, hogy a ma megjelent, vártnál magasabb inflációs adat ellenére a minisztériumban egyelőre nincs napirenden az inflációs prognózis átdolgozása. A májusi 3,8 százalékos infláció a korábban kiugró forint árfolyam ingadozás egyik következménye - mondta a pénzügyminiszte.

Oszkó szerint a vártnál nagyobb infláció egyik oka a szezonális élelmiszerek jelentős áremelkedése, a másik ok a forint árfolyam ingadozásának elhúzódó hatása. A válságkezelő program és az árfolyam erősödése nyomán ez utóbbi hatás gyengül, ugyanakkor a második félévtől érvényes áfa-emelés növeli majd az inflációt.