Újabb támadás a jegybankelnök ellen

2009.06.19. 14:06 Módosítva: 2009.06.19. 14:28
A szocialista Tóbiás József szerint Simor Andrásnak le kellene mondania, mert nem állta ki a morális próbát. De ez csak a magánvéleménye. A fideszes Szíjártó szerint Simort a két másik offshore-lovagnak, Bajnainak és Oszkónak is követnie kellene.

Új lendületet vett a Simor András jegybankelnöki posztról való elmozdításán munkálkodók akciója. Az MSZP frakcióigazgatója, Tóbiás József pénteken a köztévében „személyes véleményét” ismertetve közölte, hogy szerinte le kellene mondania posztjáról Simornak.

Tóbiás szerint Simor nem állta ki a morális próbát, amelyet egy gazdasági válságban a baloldal elvár felelős poszton levő emberektől, ezt pedig az MNB elnökének végig kellene gondolnia. A szocialisták frakcióigazgatója hozzátette, hogy számos olyan jó szakember van Magyarországon, aki vissza tudja szerezni a monetáris politika hitelét a nemzetközi piacokon.

A Fidesz részéről Szijjártó Péter, a párt elnöki stábjának vezetője más témában tartott sajtótájékoztatóján kitért Tóbiás mai nyilatkozatára is. A Fidesz azt várja, hogy miután Tóbiás József szorgalmazta Simor András MNB-elnök lemondását, a szocialisták hamarosan hasonló felszólítást tesznek a másik két „offshore-lovag”, Bajnai Gordon kormányfő és Oszkó Péter pénzügyminiszter irányába is, mondta Szijjártó az MTI tudósítása szerint. Szijjártó kijelentette, az, hogy ma Simor András az MNB elnöke, egyértelműen a szocialisták felelőssége, az ő miniszterelnökük jelölte, és mindig is támogatták.

Mint beszámoltunk róla, Simor eltávolításának terve az MSZP több vezetőjének támogatását is bírja. Talán azt remélik, hogy elvitethetik vele a balhét a kemény megszorításokért, de abban is bíznak, hogy egy simulékonyabb, általuk könnyebben irányítható embert ültetnek még kormányzásuk idején a jegybankelnöki székbe. A Fideszben is lelkesen dolgoznak a bankelnök megbuktatásáért, a jobboldalon abban bíznak, hogy Simor továbbdönti az Oszkó–Bajnai-dominót.

Mivel jogszabályi erővel nem mozdíthatják el Simort, nem marad más lehetőség, mint folyamatosan támadni, nyomás alatt tartani a jegybankelnököt, és így elérni, hogy végül összeroppanjon, és maga mondjon le.