Elsőfokon rendben van az Emfesz tulajdonosváltása

2009.06.29. 08:42 Módosítva: 2009.06.29. 09:57
Jogszerű az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ben történt tulajdonosváltás, miután a Fővárosi Bíróság 2009. június 26-i ítéletében első fokon elutasította a ciprusi Mabofi Holdings Limited kereseti kérelmét - közölte az Emfesz hétfőn az MTI-vel.

A Mabofi Holdings a keresetben azt kérte a bíróságtól, hogy helyezze hatályon kívül az Emfesz Kft. új tulajdonosának, a a svájci RosGas AG-nek a cégbírósági bejegyzését.

Minden rendben

A cég közleménye szerint az eljáró bíróság indoklásában megállapította, hogy a cégbírósági eljárásban a tulajdonszerzéssel kapcsolatos bejegyzési kérelmet, illetve az ahhoz mellékelt iratokat megfelelően terjesztették elő. Az ítélet szerint ezért nincs semmilyen jogi indok arra, hogy a cégbíróság döntését a bíróság felülbírálja.

Megállapította továbbá a bíróság, hogy alaptalan az a felperesi érvelés, amely szerint a tulajdonosváltozás cégbírósági bejegyzésének körülményei bármilyen jogellenességet vethetnének fel, ahogy azt a Mabofi Holdings állította.

Az ítélet indoklásában a bíróság arra külön kitért, hogy a cégbírósági eljárás gyorsasága semmilyen aggályt nem vet fel, éppen ezzel ellenkezőleg, egybevág a jogalkotói szándékkal, és az elmúlt időszak jogszabályi változásaival.

Ez történt eddig

Április végén egy dollárért adták el a a 220 milliárd forint éves forgalmú Emfeszt annak a RosGasnak, amely tulajdonosi háttere a mai napig ismeretlen, és ami Svájcnak az az offshore-ra szakosodott Zug kantonjába van bejegyezve. Mint az Index megírta, az adásvételt az Emfesz magyar vezetője és magyar helyettese bonyolította le egymás között az ukrán tulajdonos, Dmitrij Firtas tudta és beleegyezése nélkül egy 2004-ben kiállított felhatalmazás segítségével.

Hogy kinek, azt a mai napig sem tudni: bár a Magyar Energia Hivatal (MEH) arra kötelezte a vevőt, hogy 45 napon belül adjon neki tájékoztatást a valódi tulajdonosi szerkezetéről, az Index információi szerint ez egyelőre nem történt meg. A hivatal az ezt firtató korábbi kérdésünket a peres eljárásra hivatkozva nem válaszolta meg.

Az ügyben Firtas – vagyis a birtokában lévő, az Emfeszt formálisan tulajdonló Mabofi Holding – május elején a MEH-hez fordult, és rendőrségi feljelentést tett. Ez utóbbit arra alapozták, hogy Góczi a 2004-es cégvásárlás idején kiállított, az akkori teendők intézésre jogosító felhatalmazást használt fel rosszhiszeműen.

Az energiahivatal, amely korábban egyetlen nap alatt jóváhagyta az ötéves papírral érkező Góczi–Gazda-páros rosgasos befolyásszerzési kérelmét, húsz napig vizsgálta a beadványt, majd megállapította, hogy „nincs hatásköre a szerződés érvényességnek elbírálására". A rendőrség, egészen pontosan a Nemzeti Nyomozó Iroda viszont június közepén különösen jelentős vagyoni hátrány okozásának megalapozott gyanújával nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.