Hiába mehetne a magyar hús az oroszokhoz

2009.07.09. 07:32
Még kérdés, hogy a sertéshúsexportban érdekelt cégek mennyire tudnak élni az orosz piacra való visszatérés esélyével. Lényegében ugyanis egy olyan pillanatban kaptak erre engedélyt, amikor az alapanyagszűke miatt szinte lehetetlen teljesíteni a komolyabb igényeket.

A Pick-Szeged Zrt.-nél a pécsi gyárat érintette a héten megszüntetett exportkorlátozás. Onnan darabolt sertéshúst szállítottak Oroszországba - mondta a Napi érdeklődésére Kovács László, a Pick-Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A cégnél nem tudják, újraindulhat-e a szállítás, mivel még fel kell mérni a keresletet, az árakat és egyébként is újra kell építeni daraboltsertéshús-piacukat. Az ezzel kapcsolatos munkát a jövő héten kezdik. A legnagyobb kereslet a hasított félsertés iránt mutatkozik. A Pick ugyanakkor az elmúlt két évben közel kétezer tonna feldolgozott terméket - baconszalonnát, kolbász- és szalámiféléket - exportált az orosz piacra és még az első fél évben is jelentős volt a kivitele.

A termékkör bővítésének az igen jelentős mértékben gyengülő rubel is akadálya. A Pick exportjának az alapanyaghiány is gondot okoz: jelenleg csak heti három napig mennek a vágósorok, így nehéz komolyabb exportbővülést elérni.

A Kométa 99 Zrt. is elkezdte vizsgálni, hogyan és mikor térhetne vissza az orosz piacra. Hollósy Tibor ügyvezető-helyettes emlékeztetett arra, hogy a tilalom csak a darabolt sertéshús kivitelére vonatkozott és egyelőre ennek kivitelében gondolkodnak.

A cég tavaly 24 milliárd forintos árbevételt ért el. Erre az évre 25 milliárdosat terveztek arra alapozva, hogy növelték az értékesítésben a feldolgozott termékek arányát, illetve kismértékben emelni tudták az átadási áraikat is.