Perelni fog a kirúgott Tátrai

2009.07.16. 04:12 Módosítva: 2009.07.16. 04:46
A vagyonkezelő volt vezére a Népszabadságnak azt mondta, szerinte őt nem menthette volna fel a pénzügyminiszter. Úgy érzi, az MNV semmilyen, a jogszabályoknak meg nem felelő dolgot nem tett, a minisztérium is csak annyival indokolta az elküldését, hogy a vezetése alatt álló szervezet rossz munkát végzett.

A munkaviszony megszüntetése során számos ponton megsértették a vonatkozó jogszabályokat. A jogszabályok és a munkaszerződésem alapján megítélésem szerint miniszter úrnak nem volt joga ilyen döntést hozni - nyilatkozta a Népszabadságnak a menesztéséről Tátrai Miklós, a nemzeti vagyonkezelő július 14-én, azonnali hatállyal menesztett vezetője. Tátrai azt mondta, ezért munkaügyi pert kezdeményez, miután alaptalanok az MNV-t ért kritikák, amiket a felmondás indokaként hoztak fel.

A vagyonkezelőt konkrét ügyek miatt ért támadásokról azt mondta: a szemére vetett ügyekben - kaszinóberuházás, vízközmű-privatizáció előkészítése - a vagyonkezelő semmi olyat nem tett, ami a jogszabályokkal ellentétes lenne, vagy a vádakat megalapozná. "Valójában ezek nem ügyek: semmi olyan nem történt, amelyet alappal lehetne kifogásolni. A munkaviszonyom megszüntetésében sem szerepelnek indokként" - fogalmazott.

A sukorói kaszinóberuházáshoz kapcsolódó telekcseréről azt mondta: "a világon semmi probléma nincs a tranzakció értékével, az államot semmilyen kár nem érte (...) egy nem hasznosított területet adott oda a befektetőnek és az autópályához szükséges területet szerzett meg, korrekt árakon, valamint néhány százmillió forint készpénzhez jutott".

A víziközművek átszervezéséről Tátrai azt mondta, a tervezett lépések nem a privatizációt készítették elő, csak a hatékonyabb működés alapjait akarták megteremteni. "A vihart egyértelműen a politika gerjesztette, pedig egy éven belül sok településen lehetett volna olcsóbb a vízszolgáltatás" - fogalmazott, megjegyezve: a tervezett átalakítás a versenyhivatal szerint is jogszerű lett volna.

Tátrai arra a kérdésre, hogy mekkora felmondási összegért perel, azt válaszolta, több tízmillió forintről van szó, "de nem ezért fordulok bírósághoz, hanem mert azt gondolom, hogy... a pénzügyminiszternek is be kell tartania a jogszabályokat. Másrészt valótlanok a felmondásban szereplő indokok. Meg kell védenem a szakmai igazamat, az MNV-nél tovább dolgozó kollégák nevében is". A felmondás valós indokáról "nem szeretnék találgatni" - fogalmazott, de elismerte, hogy a pénzügyminiszterrel "nem jött létre ideális munkakapcsolat".