Kétmillióban maximálták az állami cégvezérek bérét

2009.07.23. 11:34
A vagyontanács és a nemzeti vagyonkezelő felére csökkentette az állami cégek igazgatóságainak és felügyelő-bizottságainak költségét, közölte az MNV csütörtökön. Az új cégvezérek legfeljebb havi kétmillió forintos alapbért kaphatnak, 41 cégtől 102 igazgatósági tagot küldtek el.

A társadalmi felelősségvállalás és szolidaritás érvényesítése érdekében a vagyontanács és a nemzeti vagyonkezelő a többségi tulajdonú állami társaságok igazgatósági és felügyelő bizottsági testületei összköltségét a felére csökkentette – olvasható az MNV Zrt. közleményében.

A vagyongazdálkodási tanács összességében 11 társaságnál szüntette meg az igazgatóságot, melynek következtében 48 fővel csökkent a tisztségviselői összlétszám. Az igazgatósági testületek létszámát az állami vagyonról szóló törvény 7 főben maximálta, így azoknál a többségi állami tulajdonú társaságoknál, ahol az igazgatósági testület létszáma magasabb volt, szintén létszámcsökkentésre került sor. A meghozott intézkedések nyomán 41 társaságnál összességében 102 fővel csökkent az igazgatósági tagok létszáma a vagyontörvény hatálybalépését követően.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a vagyontanács tavaly november 5-én határozatot hozott arról, hogy a legalább többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok igazgatósági és felügyelő bizottsági elnöke, tagjai tiszteletdíját 10 százalékkal csökkenteni kell. Idén áprilisban azt rendelték el, hogy az állami cégeknél összességében felére kell csökkenteni a tiszteletdíjakat.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács emellett április 29-én elrendelte, hogy az újonnan betöltésre kerülő első számú vezetői munkaköröknél az új vezető havi személyi alapbére egyetlen esetben sem haladhatja meg a 2 millió forintot. Az MNV közvetlen felügyelete alatt álló társasági portfolióban 2009. május 15-én 149 legalább többségi állami tulajdonú társaság volt. A 149 társaságban 1108 fő tisztségviselő havi bruttó tiszteletdíja 121 154 498 forint volt. Azóta a testületi tagok száma 182 fővel csökkent, ami az 1108 fős létszámhoz viszonyítva 16 százalékos csökkentést jelent.

A 2008-ban végrehajtott 10 százalékos tiszteletdíj-csökkentésből és a 2009-es létszámcsökkentésből adódóan havi szinten a 2008-as összeghez képest 31,51 millió forinttal csökkent a tiszteletdíjak havi költsége. Az össztársasági szinten elérni kívánt 50 százalékos költségcsökkentéshez szükséges további havi 35,29 millió forintos megtakarítás a tiszteletdíjak mértékének csökkentésével valósult meg, ezt a csökkentést július 1-jétől rendelték el.