Erzsébet
1 °C
4 °C

Veszteséges a Provident

2009.07.23. 15:24 Módosítva: 2009-07-23 15:24:06
Túl van a nehezén a Provident Pénzügyi Zrt., de veszteséggel zárta a második negyedévet is: a gyorskölcsön-szolgáltató az első negyedévben még 1,8 milliárd, a második negyedévben viszont már csak 380 millió forint veszteséget könyvelt el. Mindez a brit anyavállalat gyorsjelentéséből derül ki, amit csütörtök reggel tett közzé a Londoni Értéktőzsdén. Az International Personal Finance (IPF) megerősítette, hogy a magyar cégnek továbbra sincs szüksége feltőkésítésre, de a brit központban válságmegelőző csomagról döntöttek. Ennek jegyében pénteken új terméket dobnak piacra hosszabb futamidővel és kisebb törlesztőrészlettel. A Provident Magyarországon elbocsát 90 embert, a rosszul fizető ügyfeleket pedig cégen belül átsorolja.

A londoni tőzsdén jegyzett anyavállalat csütörtökön tette közzé féléves gyorsjelentését. Ebből kiderül, hogy a Providentet is megviselte ugyanaz a "magyar kór", ami több nemzetközi pénzügyi cég itteni leányvállalatát: az elmúlt években rendre a csoportátlag felett teljesítő magyar vállalat most inkább visszahúzza a többieket.

Az IPF - amely öt európai országban (Magyar-, Cseh- és Lengyelországban, Szlovákiában és Romániában), valamint Mexikóban érdekelt - a második negyedévben 17,6 millió font adózás előtti nyereséget ért el (a 2008-as év azonos időszakának 20 millió font eredményével szemben), 2009 első félévét pedig 9,1 millió font eredménnyel zárta. A vállalatcsoport finanszírozása stabil, és 2011 októberéig már most biztosított.

A magyar Provident működési piacán a növekvő munkanélküliség és a devizahitelek magas aránya is mélyítette a nehézségeket. Ennek megfelelően a magyar vállalat eredménye elmaradt a várakozásoktól, de a második negyedévben már kisebb volt a szorítás: a cég vesztesége az első negyedévi 5,8 millió fontról (jelenlegi árfolyamon 1,8 milliárd forintról) a második negyedévben 1,2 millió fontra (380 millió forintra) csökkent. A többször szigorított hitelbírálat és a hitelképes igénylők számának csökkenése miatt a vállalat 48 százalékkal kevesebb hitelt helyezett ki 2008 azonos időszakához képest.

A Provident négy elemből álló intézkedéscsomagot léptet életbe a nyereséges működés érdekében. Ennek részeként a 295 ezer ügyfél közül 85 ezret átsorol a rosszul fizetők közé (ők továbbra is a cég ügyfelei maradnak, de őket a vállalat követeléskezelési csoportja veszi át). Azokat az ügyfeleket érinti az átcsoportosítás, akik már régóta nem szerződésszerűen fizetnek, velül a követeléskezelő csoport próbál megegyezni. A takarékosság jegyében idén a menedzsment nem részesül bónuszban, emellett a cég megválik 90 munkatársától is (utóbbi mintegy 2,5 százalékos létszámcsökkentés). A létszámcsökkentés nem a képviselőket érinti (ők 3200-an vannak), hanem az egyéb háttérmunkát végző munkatársakat acsoportvezetőtől kezdve a területi vezetőig - nyilatkozta az Indexnek Tóth Andrea kommunikációs főosztályvezető.

A negyedik elem hosszabb futamidejű és kisebb törlesztőrészletű termék bevezetése e hét péntektől. (A Provident ugyan kizárólag forinthiteleket ad, de közvetve hatott a cégre is az árfolyam-gyengülés, az ügyfelek jelentős részének vannak devizakölcsönei más hitelintézeteknél, és azok törlesztőrészleteinek megugrása miatt kevesebb maradt a családi kasszában a Provident-hitelre is.) Az új termék a továbbiakban is igényelhető otthoni kiszolgálással, vagy banki utalással. Az eddigi 40 helyett mód lesz 45 hét futamidőt választani. Ezzel a tényleges törlesztési összteher a banki átutalásos megoldásnál csökken, az otthoni szolgáltatás esetén a plusz ötheti kiszállás miatt nem, itt csak az alkalmankénti részlet összege lesz kisebb.

A Provident működését a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vizsgálta és arra kötelezte, hogy módosítsa szabályzatát az előtörlesztésre és többletbefizetésre vonatkozóan. A Gazdasági Versenyhivatal pedig az ügyfelek tisztességtelen befolyásolásának gyanúja miatt indított eljárást a közelmúltban. A Providenttel szemben széles körű támadás indult az elmúlt hónapokban a 400 százalékot is meghaladó teljes hiteldíj-mutató (thm) miatt. A tényleges helyzet azonban az, hogy a gyorskölcsönök tipikusan legfeljebb egy év futamidejűek, a törlesztések pedig kis összegűek és heti gyakoriságúak. A thm-számítás szabályozása viszont a hagyományos hitelekre (egy évnél hosszabb idő, havonta nagyobb összegű részlet) épül. Ennek következtében a gyorskölcsönök thm-je felfelé torzít, a hirdetésekben kötelezően megjelenített százalék a sokszorosa a valódi kamatlábnak. Amiben viszont benne van a hagyományos banki kölcsönöknél ismeretlen nagyon gyors elbírálás és folyósítás, valamint a drága személyes, otthoni kiszolgálás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?